Dalečín zahájí letošní sezónu Kůta MMČR v motokrosu

První závod letošního mistrovského seriálu Kůta MMČR v motokrosu klepe na dveře a už v neděli 8. května 2022 spadnou poprvé startovní rošty na oblíbené a známé trati v Dalečíně. Do zahájení prvního závodu v Písečské Zmoli tak zbývá necelý týden, proto si pojďme připomenout, kdo bude letos aspirantem na vítězství v jednotlivých třídách.

Do letošní sezóny vstupujeme v osvědčeném formátu a s ambicemi uspořádat kvalitní mezinárodní závody„Žádné zásadní změny se pro letošek nekonají. Komise motokrosu udělala jen malou změnu v časovém harmonogramu. Pro nás nová však bude větší mediální práce a to nejen díky nové spolupráci s měsíčníkem Náš Region, ale hlavně v oblasti televizní. Po letech spolupráce s Českou televizí letos podnikáme expanzi i směrem na O2 TV a ve finále je jednání o spolupráci s TV Nova. Na kanále ČT Sport v jisté míře samozřejmě zůstáváme,“ prozradil k letošní sezóně promotér Richard Gironi, který letos oslaví již jedenáctou sezónu na scéně českého motokrosu.

Přijměte proto pozvání a přijeďte si v neděli 8. května vychutnat motoristický zážitek a podpořit své favority. V rámci prvního závodu zavzpomínáme i na Jaroslava Faltu, který nás 27. března 2022 náhle opustil. Památku tohoto nezapomenutelného závodníka uctíme minutou ticha při zahájení závodu.

MX1: Vyhraje letos někdo z Česka, nebo titul zamíří na Slovensko?

Loňským mistrem se stal španělský matador José Butron (JD Gunnex KTM Racing Team), který se však letos celého šampionátu nezúčastní, měl by se zúčastnit jednoho závodu, jeho prioritou jsou závody EMX Open. Právě na některých z nich se připravuje také dvojice českých závodníků Martin Krč (Osička MX Team) a Dušan Drdaj (PP Racing). Oba v rámci příprav absolvovali i úvodní závody maďarského šampionátu. Do dvou úvodních podniků by měl promluvit německý závodník Max Nagl (Haas Racing Team). Silnými posilami třídy MX1 budou nově příchozí Slováci Pavol Repčák (Orion Racing Team) a Šimon Jošt (Osička MX Team). Oba přestoupili na velkou motorku v závěru minulé sezóny a od té doby ukazují, že tohle je jejich krevní skupina. Přestup na novou značku motorky a kvalitní zimní příprava ukazují u Pavla Dvořáčka (MTX Racing Team) značný posun, a tak můžeme jenom očekávat, jak mu letošní sezóna sedne. Mezi stálicemi nebude chybět mazák Petr Bartoš (Orion Racing Team), jenž znovu promluví i do hodnocení veteránské kategorie. Na startu se představí Patrik Liška (HT Group Racing Team) s Martinem Michkem (HT Group Racing Team). Do sezóny zasáhne i František Smola (4 Cross Racing), rakouský rychlík Michael Kratzer (KRTZ motorsport) nebo Rudolf Plch (Promoto Husqvarna Racing Team), pro kterého je letos MMČR prioritou.

MX2: Kohút, Wagenknecht, Rathouský, nebo někdo jiný?

Svou obrovskou rychlost a chuť závodit ukazuje v rámci přípravných závodů Tomáš Kohút (Osička MX Team), který bude patřit mezi největší aspiranti na zisk mistrovského titulu. Bojovat s ním může Jan Wagenknecht (HT Group Racing Team), který se do závodního režimu po zranění vrátil teprve nedávno. Otázkou je start Petra Rathouského (Orion Racing Team), který se nedávno také zranil v Itálii a aktuálně u něho probíhá rekonvalescence. Rychlou trojici může potrápit Adam Dušek (KRTZ motorsport) na nové značce motocyklu. Hodně rychlý se jeví i Daniel Mandys (MTX Racing Team), kterému vyhovuje spíše tvrdší a rychlejší povrch. Mezi startujícími nebude chybět ani Martin Vondrášek (Haas Racing Team). Počítat však musíme i s mladými piloty, u kterých už jsme se mnohokrát přesvědčili, že mohou potrápit starší a zkušenější. Jmenujme například sedmnáctiletého Adama Máje (Starling Cross Team) nebo Vítězslava Marka (Cermen Racing Team). Prioritou by mělo být MMČR pro dvojici týmových kolegů Martina Venhodu (Q Racing Team) a Stanislava Vašíčka (Q Racing Team). Na startu se představí i svěřenci Filipa Neugebauera Jaroslav Katriňák (CEMF) nebo Radek Větrovský (CEMF). Svou rychlost v rámci juniorského šampionátu prokázal i Tomáš Pikart (NEW2 Project), jehož trénink si vzal pod palce Václav Kovář. Zpátky do MX2 se vrací Jonáš Nedvěd (MS Kluky). Ukáže se zase jako odborník na holeshoty?

85 ccm: Kdo ovládne třídu letos?

Závodníky nejslabší třídy bude čekat v Dalečíně už třetí letošní závod. Ten první odjeli 3. dubna v náročných podmínkách v Horažďovicích, kde na jezdce čekalo bláto, náročná trať i sníh. Druhý závod odjedou v sobotu 7. května v Horním Újezdě, který je od Dalečína vzdálen pouhých 33 km. O víkendu je tak čeká závodní double. Na prvním závodě byl suverénním jezdcem David Widerwill (Cermen Racing Team), který nedal svým soupeřům šanci a odvezl si plný počet bodů. V Lommelu na juniorském ME se však zranil a na závodech se tak nejspíše neukáže. Už naplno se věnuje třídě 85 ccm Stanislav Pojar (ÚAMK Zejax Motoklub), kterému přechod na větší motocykl absolutně v ničem neuškodil. Několika chyb se na těžké trati v Horažďovicích dopustil Martin Červenka (Orion Racing Team). Červenka však patří mezi aspiranty na titul a ukáže se na dalších závodech, jak bude bojovat. Po prvním závodě je hodnocen jako čtvrtý Ferenc Orlov (Motosport Chýnov v AČR) z Maďarska. Pátým závodníkem je ambiciózní Jakub Zahradník (SMS Morava), který bude také patřit mezi jezdce patřící do skupinky, která bude bojovat o pódiová umístění. Závodníky na „pětaosmdesátkách“ čeká i v letošní sezóně nabitý kalendář, kde v závěrečném hodnocení může rozhodovat každý bod.

Veterán: Uloupí Bartoš „zlatý hattrick“ ?

O medailové pozice se určitě bude prát Petr Bartoš (Orion Racing Team), který do letošní veteránské třídy naskočí se startovním číslem #1. Potrápit ho určitě budou chtít i jeho soupeři z loňské sezóny. Barvy nového týmu bude oblékat Zdeněk Blábolil (Promoto Husqvarna Racing Team). O bednu bude chtít bojovat i Martin Žerava (KRTZ motorsport), který se již tradičně připravuje na bikrosových závodech. V minulé sezóně byl hodně při chuti Martin Brádka (4 Cross Racing) a Vladislav Mužík (Motosport Chýnov v AČR). Ani jeden ze jmenovaných se nemůže spoléhat na jisté pozice. Po přestupu na čtyřtakt zrychlil Tomáš Linek (SMX Racing Team Rudník). Bojovat budou chtít i Eduard Těšínský se Stanislavem Horským. Aspirantů na boje o nejlepší umístění je hned několik a musíme mezi ně řadit i nováčka ve třídě Michala Votroubka (STR Racing), který chce sezónu dojet ve zdraví, ale zároveň bojovat s těmi nejlepšími. V podkategorii 50+ očekáváme souboje mezi Petrem Dokoupilem (KRTZ motorsport) a Romanem Skalkou. Na jeden z prvních krajských přeborů vyrazil i Jan Froněk, ukáže se i on na některém ze závodů?

Kůta MMČR v motokrosu 2022:

08. 05. 2022       Dalečín

29. 05. 2022       Kaplice

10. 07. 2022       Kramolín

31. 07. 2022       Petrovice

28. 08. 2022       Pacov

18. 09. 2022       Přerov

02. 10. 2022       Kluky u Písku

09. 10. 2022       Dalečín – družstva

Sdílet