Parádní oslava 40 let humpoleckého autokrosu

Parádní start české autokrosové sezony se uskutečnil v humpolecké Areně Pod Vilémovským lomem. „Za mě to byl asi nejpovedenější podnik, který jsme zde uspořádali. Vše klapalo ideálně. Dokonce i počasí bylo, přes nepříznivou předpověď, nakonec ideální autokrosové. Přes velký počet startujících, několik karambolů a předčasných startů, se podařilo dodržet i časový harmonogram. Také diváci, kterých dorazil velký počet, se určitě nenudili. Přítomen byl i historicky první humpolecký vítěz Tonda Blovský, který předával ceny aktérům divizí RacerBuggy. Chci poděkovat partnerům, členům AMK Zálesí Humpolec a všem, kteří nám pomáhají, za perfektně připravený areál a super zvládnuté závody. Děkuji také Kraji Vysočina a Městu Humpolec za podporu akce z jejich rozpočtů. Byla to důstojná oslava čtyřiceti let autokrosu v Humpolci,“ nešetří superlativy předseda pořádajícího AMK Zálesí Humpolec Josef Špaček a dodává: „Rozhodně však nehodláme usnout na vavřínech. Víme už, kde nás tlačí bota a chceme náš areál nadále zvelebovat.“

Jednou z největších hvězd humpoleckého podniku byl Petr Nikodém (na snímku). „My přiváželi auto ještě v krabicích (smích). Celý týden před závody jsme s našimi mechaniky makali na dílně prakticky permanentně. Na závodišti nám v noci z pátku na sobotu přiběhlo pomoci mnoho dalších kamarádů. Jednu dobu nás tam bylo snad dvanáct. Všem patří velké poděkování. Auto jsme poprvé projeli deset minut před měřákem. Doufali jsme, že objedeme alespoň nějaké kolo. Nakonec z toho byl nejrychlejší čas. I nadále vše fungovalo, snad vyjma horších startů. Museli jsme se tedy probíjet dopředu a tím alespoň dělali závody zajímavější. Poděkování patří také pořadatelům za tradičně krásně připravenou trať a špičkovou organizaci,“ nešetří slovy chvály vítěz královské divize SuperBuggy.

Kategorii Buggy1600 ovládl její úřadující šampion Jakub Novotný. „Trošku jsme se obávali předpovědi počasí, že zde bude stejně jako téměř každý rok pršet a možná i sněžit. Díky Bohu se meteorologové tentokrát netrefili a počasí bylo hezké, dokonce i slunečné. Já byl oba tréninky kousíček za Filipem Hartmanem. Věděli jsme tedy, že jeho výkonnému turbomotoru budeme stíhat. Úvodní rozjížďku jsem dojel druhý za Martinem Vaculíkem po krásném souboji. Další dvě rundy se mi podařilo vyhrát stylem start – cíl. Díky velkému počtu startujících v naší divizi došlo dokonce i na semifinále. Tam se vždy celý závod láme. Mě se ho povedlo vyhrát a zajistit si pro finále pole position. Zde mi start úplně nevyšel, když jsem trochu zaspal a prohrabal. Martin (Vaculík) toho využil a ujal se vedení. Hned během prvního kola se mi ho však podařilo v horní části trati předjet. Pak už jsem si pouze hlídal pozici. Poděkovat chci rodině, týmu Alfa Racing, fanouškům a pořadatelům,“ hodnotí úspěšný vstup do sezony závodník z východočeské obce Konecchlumí.

Skvěle zahájil letošní sezonu Martin Gacík. „Bylo to mé druhé vítězství kariéry v Divizi2 po loňském Dolním Bousově. Kouzlo mého úspěchu spočívá v tom, že mistr všech mistrů, výrobce převodovek pan Dunovský, udělal převodovku na míru přímo k mému vozu. Pochválit chci také perfektní organizaci celého závodu a špičkové jednání. Kdykoliv bylo potřeba cokoliv řešit, pořadatelé ochotně pomohli. Člověk si zde nepřipadá, že někoho otravuje, ale jsou tam opravdu pro jezdce. Takhle by to mělo být na každém závodě,“ oceňuje organizátory děčínský pilot.

Nádherné souboje se odehrály také mezi autokrosovými nadějemi v divizích RacerBuggy. „Stopětadvacítkám“ suverénně vládl Ladislav Hanák. „S výsledkem jsme spokojeni. Je to pro nás výborný začátek sezony. Překvapila mě rychlost nováčků v naší třídě a moc se těším na další souboje,“ pochvaluje si přerovský autokrosař.

text: Vlastimil Resl

foto: Tomáš Němec-Autokrosar.cz

Sdílet