PHOENIX CONTACT Česká trophy v ecoRally startuje

Autoklub České republiky představuje nově vzniklý šampionát rally pravidelnosti, kterého se mohou zúčastnit všechny sériové automobily s alternativním pohonem, a to za významné podpory technologického partnera, společnosti Phoenix Contact, která zajistí kompletní dobíjecí infrastrukturu během závodů. Seriál je zároveň vstupní bránou do motorsportu, své kategorie mají také vozy bez alternativního pohonu a historici. 

V premiérové sezóně bude seriál obsahovat 5 podniků, první se koná 19.-21. května v Českém Krumlově. Úvodní podnik bude zároveň i součástí mezinárodního FIA ecoRally Cupu. Soutěžící se potkají ještě ve Fulneku, Hustopečích, Šternberku a sezóna se uzavře v Janovicích nad Úhlavou. Každý podnik bude mít maximálně 3 etapy, délka testů soutěže je 100 km. Na každému testu čekají na posádky desítky měřicích bodů, ve kterých se bude hodnotit jejich odchylka od ideálního času s přesností na desetinu sekundy.

Zajímavostí je soutěž značek vozidel. Pro hodnocení v absolutní klasifikaci získají v každé rally body dvě nejvýše umístěné posádky s vozidly dané značky. Vítězem se pak stane značka s nejvyšším počtem získaných bodů. Nutné je zmínit také PHOENIX CONTACT pohár ve spotřebě v ecoRally, který vyhodnotí soutěžící s nejnižší spotřebou.

Na své si přijdou také milovníci historických vozidel. Pro ně je vypsaná Česká trophy v rally pravidelnosti historických automobilů, které se mohou zúčastnit jezdci a spolujezdci s platnou mezinárodní licencí nebo jakoukoliv licencí vydanou AS Autoklubu ČR, a to včetně denních licencí. Do seriálu lze přihlásit všechny historické automobily roku výroby 1931 až 1996 včetně. Vozidla musí mít povolení k provozu na veřejných komunikacích, a to jak s běžnou registrační značkou, tak se sportovní testací „R“ nebo veteránskou „V“.

Vedle vozidel na alternativní pohon a historiky je v rámci seriálu vypsaná i Česká trophy v rally pravidelnosti pro libovolné automobily. Startovat mohou vozy od roku výroby 1997. Nutnou podmínkou je samozřejmě povolení k provozu na veřejných komunikacích. Pravidla licencí jsou stejná u historických vozidel.

„Jsem velice rád, že se pod hlavičkou Autoklubu České republiky podařilo zrealizovat seriál, který umožňuje vstoupit do motorsportu takto jednoduchou formou. Vyzkoušet si Českou trofej v rally pravidelnosti může prakticky kdokoliv a pokud se mu forma závodů zalíbí, může postoupit mezi vozy s alternativními pohony, které umožňují účast i v oficiální mezinárodní sérii FIA,“ hodnotí kladně nový seriál Tomáš Kunc, generální sekretář automobilového sportu Autoklubu ČR.

Zájemci se mohou přihlašovat do prvního podniku, který se koná v rámci jubilejní 10. Czech New Energies Rallye Český Krumlov, přímo na webu www.cner.cz, a to do neděle 8. května 2022.

Sdílet