Juniorští motokrosaři měli úspěšný víkend

Pátý závod FIM Mistrovství světa v motokrosu se konal v italské Pietramuratě a nesl název MXGP of Trentino. V rámci závodu se na start Grand Prix postavili jezdci hlavních třídy MXGP a MX2. Nechyběly ani přidružené třídy mistrovství Evropy – EMX125 a EMX Open. Na start závodů se postavilo hned několik českých závodníků a zejména těm ve třídě EMX125 se bravurně dařilo.

EMX125

Do bojů o závod zasáhla téměř devadesátka závodníků včetně třech zástupců z České republiky. Z první kvalifikační skupiny postoupil jako osmý Julius Mikula a dvanáctý Vítězslav Marek, člen ACCR Czech Talent Teamu. Ze druhé skupiny bohužel těsně nepostoupil Jiří Klejšmíd.

První závod ovládli jezdci na motocyklech Fantic – Alexis Fueri z Francie a Cas Valk z Holandska. Jako třetím nejlepším závodníkem byl Karlis Alberts Reisulis z Lotyšska. Český reprezentant Julek Mikula dojel jako šestý po pádu ze čtvrtého místa. Víťa Marek bral čtrnácté místo po dlouhé stíhací jízdě.

Vítězem druhé rozjížďky se stal znovu Fueri, jemuž konkuroval druhý Reisulis. Rozjížďka sedla Markovi, který výborně odstartoval a po pěkných soubojích se soupeři bral zasloužené třetí místo. Mikula sledoval jejich souboj zezadu a pod cílovou vlajkou projel jako pátý poté, co jízdu započal na 35. místě!

Na pódium chyběly 4 body Julkovi Mikulovi, který po dvou závodech drží šestou pozici. Víťa Marek se díky druhé rozjížďce bodově vyšvihl na sedmé místo celkového hodnocení. Průběžně je jedenáctý.

EMX Open

Závod ovládl domácí Giuseppe Tropepe před rakouským reprezentantem Michaelem Sandnerem a Slovákem Tomášem Kohútem. Do hlavního závodu se kvalifikovali čtyři čeští zástupci. Nejlépe se závod vydařil Dušanovi Drdajovi, který získal 16 evropských bodů a třinácté místo v závodě. Martin Krč, Martin Venhoda a Roman Mňuk dojeli do cíle konkurenčně nabitého závodu bez bodů.

MX2

Tradiční třídou v seriálu Grand Prix jsou dvěstěpadesátky, kde máme dva české zástupce. Poprvé v sezóně se stalo, že na start nastoupila více než třicítka závodníků včetně dvou českých reprezentantů.

První jízda se nesla ve znamení Toma Vialleho z Francie a Mikkela Haarupa z Dánska, které z pozadí kontroloval belgický závodník Jago Geerts. Čeští zástupci se pohybovali na hranici třetí desítky. Petr Polák skončil jako sedmadvacátý a Jakub Terešák o dvě místa za ním.

Také druhou jízdu vyhrál Tom Vialle před Holanďanem Kay de Wolfem a svým krajanem Thibaultem Benistantem. Jako osmnáctý projel cílem člen ACCR Czech Talent Teamu Petr Polák a na 26. pozici byl klasifikován Jakub Terešák.

Petr Polák ze závodu vytěžil tři světové body a hodnocen byl na 21. místě celkově. „Dva solidní staty, v prvním dokonce mezi nejlepší desítkou, jen jsem se dopustil hodně malých chyb a pádů,“ komentoval Polák svůj výkon na sociálních sítích. Jakub Terešák skončil na 28. místě.

Další závod čeká na jezdce o víkendu 23. a 24. dubna v lotyšském Kegumsu. Na start se postaví stejné třídy jako v Itálii.

Sdílet