Opustil nás Jaroslav Falta, motokrosař 20. století

Legendární závodník Jaroslav Falta odešel náhle do motokrosového nebe 27. března 2022 ve večerních hodinách, pět dní po svých 71. narozeninách.

Jaroslav Falta se narodil 22. března 1951 v Rumburku. Celý svůj život spojil s motokrosem, který byl pro něj vším. Během své kariéry se propracoval až do světové špičky a v letech 1974-1975 byl nejlepším motokrosařem planety. Během svého desetiletého působení v mistrovství světa skončil osmkrát mezi desítkou nejlepších.

Jaroslav Falta v 70. letech 20. století

V roce 1974 vybojoval navzdory nefér jednání sovětských jezdců titul mistra světa, o který později za přispění politiky a kvůli zbabělému jednání československých svazarmovských funkcionářů přišel. V motokrosové historii zůstává nesmazatelně zapsaný i přesto, že ho o světový titul připravil Rus Gennadij Mojsejev. Celý motokrosový svět však zná a uznává jen jediného mistra světa z roku 1974 – Jaroslava Faltu! V roce 2001 byl v anketě zvolen nejlepším českým motokrosařem 20. století.

Při příležitosti státního svátku založení republiky byl 28. října 2020 vyznamenán prezidentem republiky Medailí za zásluhy. „Autoklub České republiky opakovaně usiloval o státní vyznamenání pro Jaroslava Faltu, i vzhledem k historickým souvislostem, kdy kvůli tehdejším poměrům přišel o titul mistra světa. Pro nás je Jaroslav Falta osobnost motokrosu číslo jedna a uznání jsme mu vyjádřili nejvyšším vyznamenáním Autoklubu ČR, Granátovým lvem,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky. „Je to po těch letech obrovská satisfakce. Vyznamenání si moc vážím a děkuji za něj, vím, že návrh už byl podán letos počtvrté, a konečně to vyšlo. Já bych toto ocenění přál v příštích letech klukům ze Šestidenní, byli jsme jedna parta. A soutěžáci to měli daleko složitější, copak my, odjeli jsme dva závody a byl konec, ale oni na trati strávili šest dnů. Jména jako Mašita, Češpiva, Fojtík, Čížek, to jsou závodníci, kteří byli opakovaně nejlepší na světě a státní vyznamenání si určitě zaslouží!“ komentoval tehdy se skromností sobě vlastní Jaroslav Falta ocenění. Osobně státní vyznamenání z rukou prezidenta republiky převzal letos 7. března.

„Na Jardu budu vždycky vzpomínat jako na fajn člověka, čestného chlapa, který si i v těžkých dobách zachoval vysoce morální postoj. Bude nám moc chybět,“ sdělil dnes Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Čest jeho památce!

Na výroční konferenci Autoklubu ČR v roce 2018 obdržel Jaroslav Falta z rukou prezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka Granátového lva

Sdílet