Rudolf Kouřil zemřel

V sobotu 19. 3. 2022 po nehodě při soutěži na Slovakia Ringu zemřel Rudolf Kouřil, osobnost české rally, dlouholetý spolujezdec, pořadatel, funkcionář a ředitel závodů.

Rudolf Kouřil se narodil 24. dubna 1958 a první start si připsal v roce 1982 v rámci závodů BOAS. Premiérový závod tehdejšího Přeboru ČSR absolvoval o tři roky později. Během své kariéry navigoval ve vozech malých objemových tříd i ve špičkových moderních speciálech. Jako spolujezdec absolvoval více než 200 rally a jel po boku mnoha jezdců.

V České republice nebyl snad nikdo z rally scény, kdo by ho neznal. Kromě pozice spolujezdce byl také dlouholetým pořadatelem populární Rally Hustopeče a v poslední době také Valašské rally a Rally Morava, na dalších se podílel. Doslova žil rally, když neseděl v závodním voze, tak ji pořádal nebo pomáhal, kde bylo potřeba.

S oblíbeným Rudou tak bohužel odchází přes 40 let zkušeností, protože jako pořadatel začínal už v roce 1978 při Rallye Haná, kde si také prošel funkcemi, jako je vedoucí rychlostní zkoušky, nebo svoz výsledků. Byl u vzniku hned dvou významných českých soutěží – Vyškova a Hustopečí. Kromě těchto dvou společně s Janem Vonkou rozběhli také dnes již neexistující rally obecně známou jako Modřice. V posledních letech byl kromě zmíněných Hustopečí, kde vykonával funkci ředitele od prvního ročníku, spojován především s Rally Morava a Valašskou rally.

Odešla legenda české rally a motoristického sportu.

Čest jeho památce!

Sdílet