Filip Kohn má před sebou premiéru s Fordem Fiesta Rally3

Pro českou vycházející hvězdu nastává velký okamžik – poprvé ve své kariéře usedne do vozu Ford Fiesta Rally3 Jantar Team. Premiéra přijde na českém Autodromu v Sosnové již o tomto víkendu. Černožlutý vůz běžně pilotuje rally jezdec Jan Černý, ale tentokrát přenechává sedačku svému juniorovi z JC Academy – Filipu Kohnovi.

„Těším se strašně moc na tuto výzvu. Bude to pro mě úplně něco jiného a nového, než jsem doposavad zažil, takže raději začnu pomalu. Nechci to uspěchat, raději se budu pomalu zlepšovat, než riskovat. Tento vůz se od Opelu Adam Cup hodně odlišuje, na což je potřeba si zvyknout,” říká Kohn ke své premiéře.

Jak víme, Filip se nedávno zúčastnil soutěže FIA Rally Star, kde si vyzkoušel v různých podmínkách různé vozy a crosskarty. Pochopitelně tak bude “soutěžák” těžit i z této zkušenosti.

„Sosnová je také rallycrossová trať, podobná té, co byla v Rally Star. Právě zde jsem s crosskartem trénoval, takže si myslím, že okruh znám dobře. Na startovní listině jsou vozy kategorie Rally4, ale Rally3 tam není. Přesto si myslím, že konkurence bude zajímavá.”

I když se jedná o účast v Autodrom Rally Serii, tak bere Filip nadcházející sobotu jako test a získávání zkušeností s vozem „Výsledek nás pro tento víkend příliš nezajímá, jedná se hlavně o test. Je to příprava na celou sezónu, která zahrnuje české mistrovství v rally. Začneme na Valašské rally, přičemž budeme také plánovat i další závody. Určitě se také chci soustředit na šotolinu, protože na ní nemám tolik zkušeností. To znamená, že letos budeme více na písku, než na asfaltu.”

Mladý jezdec navíc zamířil do Švédska, kde absolvoval testy na sněhu. Věc, kterou je možné si vyzkoušet primárně v severských zemích. „Byl to skvělý zážitek! Jednalo se o velmi specifickou rally, trať byla velmi rychlá, navíc na sněhu. Zároveň bylo skvělé pozorovat ostatní jezdce a vozy, jak projíždějí zatáčky ve vysokých rychlostech smykem. Cílem je pro příští rok start právě tady,” dodává Kohn.

Sdílet