Den za obnovu lesa už tuto sobotu

 Svůj strom si může pod vedením lesníků v tento den vysadit každý. „Představíme lesy, jaké dnes sázíme a budeme sázet i v příštích letech, odolnější, druhově pestřejší a smíšené,“ říká generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček. Kromě toho se bude také uklízet les a klest, stavět a opravovat oplocenky, lidé si vyzkouší třeba měření dříví, uvidí práci s koňmi a další lesnické činnosti. Malé návštěvníky zaujmou lesní pedagogové. Doprovodný program se bude na různých místech lišit. Například ve Slatiňanech v Pardubickém kraji poradí houbařům mykolog, do Radíkova v Olomouckém kraji se chystá s několik dravými ptáky ornitolog, na středočeské Vráži si nejmenší zajezdí na speciální dráze pro horská kola a k vidění bude i dakarský speciál Martina Macíka před jeho odjezdem na letošní rallye Dakar.

Přijdou i známé osobnosti. V Karlových Varech si svůj strom zasadí třeba Jiří Bartoška, ve Slatiňanech Dagmar Pecková, na Vráži ve středních Čechách Jan Pirk, na jihočeské Kleti Kateřina Neumannová, na Táborsku dokumentaristka Petra Nesvačilová, na Zlínsku Karel Loprajs i Tomáš Dvořák, v Lovečkovicích v Ústeckém kraji hokejisté Jiří Šlégr, Josef Beránek a Martin Škoula a další. „Veřejné podpory si moc vážíme. Zatím se nedá odhadnout, kolik lidí se akce zúčastní, ale nejde nám o rekordy ani dostihy. Chystáme den, který nás spojí,“ dodává Vojáček.

Sázet se bude směs dřevin, především listnaté stromy. Ve středních nadmořských výškách a pahorkatinách dávají Lesy ČR přednost javorům, jedlím, bukům, jilmům a lípám. V podhorských a horských oblastech postupně zvyšují podíl buku a jedle, své místo zde ale mají i smrky, které do těchto poloh ve střední Evropě tradičně patří.

Seznam míst a podrobné informace o konání akcí naleznete na www.sazimelesynovegenerace.cz.

Sdílet