RD0 BRUDRA Virtual Drift Challenge v AČR 2022

V sobotu 29. ledna 2022 proběhl nultý (volný) závod virtuálního driftingu na okruhu Słomczyn v Polsku. Tento závod se nezapočítává do šampionátu, slouží hlavně k testování celého systému řízení závodu a pro jezdce je to výborný trénink.

Oproti minulé sezóně došlo ke změně způsobu jízdy kvalifikace, kdy se jede ve skupině po osmi jezdcích, přičemž všichni odjedou nejdřív svoji první jízdu a poté všichni druhou jízdu. K velké změně také došlo v samotném livestreamu, který má novou a přehlednější grafiku, nové kamery – především drona, a samotné streamování běželo v 1080p a 60 snímcích za vteřinu.

Trať ve Słomczynu se může zdát jako jednoduchá, ale opak je pravdou. Začíná se prvním clipping pointem na předek, následuje vnější zóna 1, přehoz, a pak přichází zrádná část mezi zónami 2-3-4, protože zatáčka není rovnoměrný oblouk. Poté následuje přehoz, brzdění na obtížně trefitelný přední clipping point ve vracáku a poslední 5. zóna na zadek.

Do kvalifikace se přihlásilo 25 jezdců. Jak už je zvykem, virtuálních závodů se účastní řada jezdců ze zahraničí. V tomto závodě bylo nejvíc zahraničních jezdců z Ruska. Tři rozhodčí hodnotí kvalifikaci jednotlivě a rozdělí si mezi sebe úhel, styl a stopu. Za stopu mohl závodník získat až 40, za styl 30 a za úhel taktéž 30 bodů. Maximum bylo tedy 100 bodů.

V samotné kvalifikaci rozhodovaly opravdu jen detaily a především správná stopa. Kvalifikaci celkově ovládli jezdci z Ruska, avšak vyhrál jezdec #208 Ahmed Alharbi (Nissan 180SX) ze Saudské Arábie, který získal 97 bodů. Druhý se stejným počtem bodů skončil #89 Egor Rozhkov (Nissan Silvia S14) z Ruska a třetí místo získal #81 Vadim Abramov (Toyota Chaser) se ziskem 94 bodů. Celkově se kvalifikovalo 23 jezdců, protože dva poslední závodníci dostali 0 bodů.

Závodníci nejčastěji chybovali ve vracáku před cílem, ve kterém dokázali najít správnou stopu a rychlost jen jezdci, kteří se umístili v první polovině kvalifikace.

Do battů se dostalo 23 jezdců, jel se tedy pavouk TOP 24. Trať ve Słomczynu nám poskytla krásné a těsné battly, především v závěrečné pasáži závodní tratě, kde jsme mohli vidět řadu jízd dveře na dveře. Dle výsledků kvalifikace by se dalo očekávat, že na prvních příčkách uvidíme ruské závodníky, ale nakonec to vše dopadlo úplně jinak.

Ve dvou případech se stalo, že z battlu postoupil jezdec, který se v kvalifikaci umístil na horším místě. Konkrétně bych zmínil battle v TOP 16 mezi #666 Davidem Kundlou a #198 Maxem Galileiskym, který David dokázal vyhrát. Ale později vypadl v TOP 8 s #55 Nikolasem Cibulkou.

Do malého finále, tedy do souboje o třetí místo, postoupili #55 Nikolas Cibulka a #4 Matěj Janšta. Battle byl velmi vyrovnaný, a tak došlo na OMT (opakování). V opakovaném battlu sice rozhodnutí poroty nebylo jednomyslné, ale protože Aleš Síla volil znovu OMT a David a Ondra označili jako vítěze Nikolase, třetí místo si odnesl právě slovenský závodník.

Po napínavém souboji o třetí místo jsme se těšili na samotné velké finále, do kterého postoupili ruský závodník #81 Vadim Abramov a český závodník #9 Samuel Kuti.

Do první jízdy nastoupil Vadim jako leader a Samuel jako chaser. Vadim předvedl perfektní lead jízdu, ostatně během celého závodu působil jako nejvíce konzistentní jezdec a jeho výkony byly velmi vyrovnané a prakticky bez chyb. Samuel se snažil od začátku držet co nejblíže na dveřích svého soupeře, ale v polovině trati si Vadim vytvořil odstup, který Samuel dokázal stáhnout až ke konci tratě.

V druhé jízdě převedl Samuel taktéž krásnou lead jízdu, ale Vadim byl od začátku až do konce trati přilepen na dveřích svého soupeře a dokázal perfektně kopírovat stopu a úhel Samuela.

Rozhodčí jednohlasně hlasovali pro Vadima, který díky tomu získal první místo. V rozhovoru po závodě Vadim potvrdil, že se bude účastnit celé sezóny, takže se určitě máme na co těšit. Já osobně se těším na jeho souboj s Karolem Hildebrandem, který vyhrál titul minulý rok.

To byl tedy nultý virtuální závod, který nám ukázal, na co vše se můžeme v nové sezóně těšit. RD1, tedy první závod započítaný do MČR, se koná 26. března na Slovakia Ringu, takže se určitě připojte na livestream na YouTube Driftingcz a podpořte vaše oblíbené závodníky!

Celý závod si můžete pustit v následujícím videu na YouTube zde.

Sdílet