Erik Cais devátý při Rallye Monte Carlo

O uplynulém víkendu odstartovala sezóna světového šampionátu v automobilové rally tradičně při soutěži v Monte Carlu. Na start jubilejního devadesátého ročníku se postavily také tři české posádky v čele s členem ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu ČR Erikem Caisem, kterého navigoval Petr Těšínský. V rámci kategorie WRC3 startoval Jan Černý s Petrem Černohorským, poslední českou posádku tvořili Martin Rada s Jaroslavem Jugasem.

Poprvé od roku 2010 se na slavný podnik vrátil Jan Černý. Tehdy se mu s Renaulem Clio R3 kvůli havárii nepodařilo soutěž dokončit, v letošním roce začal dobře a po dvou dnech vedl kategorii WRC3 o 26,7 sekundy před Finem Pajarim. Nad očekávání dobře se držel po pátku i Cais. Velmi rychlý, a přitom stabilní výkon bez chyb ho vynesl na čtvrté místo v rámci WRC2 se ztrátou 32,9 sekundy na pódium. Na sobotní den bohužel nebudou vzpomínat v dobrém Černý s Černohorským. Finskou dvojici sice porazili na dvou ze čtyř odjetých rychlostních zkoušek, ale s nicotným náskokem v řádech desetin sekundy. Naopak na zbylých dvou „erzetách“ prohráli s loňským juniorským mistrem světa Pajarim dohromady o více než čtyřicet sekund a z náskoku byla rázem čtrnáctivteřinová ztráta.

Jako nůž máslem i sobotou procházeli Cais s Těšínským. Po skvělém druhém času na RZ 10 ještě změna pořadí nepřišla, ale na třinácté rychlostní zkoušce vypověděla Bulaciovi službu jeho Fabia Rally2 a Erik poskočil nejen na bronz v kategorii WRC2, ale také na neuvěřitelné desáté místo absolutně. Senzaci sobotního dne dokončila velmi těžká poslední rychlostní zkouška Saint-Geniez / Thoard 2, kterou česká posádka ovládla a přenocovala na druhém místě mezi v rámci WRC2 o pouhých 22,4 sekundy za vedoucím Andreasem Mikkelsenem. V neděli si své skvělé postavení český jezdec zkušeně pohlídal a připsal si tak životní výsledek v podobně devátého místa absolutně, stříbra v rámci WRC2 a jednoznačného vítězství o více než minutu mezi juniory s vozy Rally2. Lepší výsledek se na legendárním podniku podařil pouze Romanu Krestovi v roce 2005 (8. místo) s vozem WRC. “Jsme na bedně v Monte Carlu a vyhráli jsme juniory, co více si přát. V tuto chvíli je to pro mě určitě životní výsledek,“ svěřil se po závěrečné rychlostní zkoušce Cais.

Jan Černý s Petrem Černohorským v neděli srdnatě bojovali proti finskému mladíkovi, bohužel přes mocný závěr a skvělý čas na poslední rychlostní zkoušce jim na vítězství v cíli chybělo 7,6 sekundy. „Skončili jsme druzí, ale když si vezmu, že ještě skoro před měsícem jsme nevěděli, že tady budeme startovat, času na přípravu nebylo moc, auto ještě moc neznám a prakticky jsme netestovali na pneumatikách, které jsme zde pak jeli, tak je to výsledek z říše snů a já jsem nadšený a moc spokojený,“ prozradil ve svém videu na sociálních sítích Černý.

Martin Rada s Jaroslem Jugasem se speciálem Abarth 124 Rally procházeli soutěží bez problémů a po sobotě drželi 47. místo. Tím těsně proklouzli do nedělního klání, kam postupuje padesát nejrychlejších posádek. Cílem nakonec projeli na pětačtyřicátí. „Jsme moc šťastní. Bylo to můj sedmý start, z toho šestkrát to vyšlo až do cíle. A podobně úspěšnou statistiku má i navigátor Jarda Jugas. Soutěži sice tentokrát chyběl sníh, ale o to se zase jelo celkově rychleji. Už začínat na Luceramu a Col de Turini bylo nesmírně těžké. Další dva dny měly něco pod stovku ostrých kilometrů, v autě jsme seděli 12-13 hodin. Rychlostky byly celkově hodně náročné, po úzkých silničkách, složité na rytmus, místy vysoko v horách. Ze zatáčky do zatáčky, jako každý rok. Ale vše jsme zdárně zvládli. Podstatný byl i fakt, že jsme v průběhu neměli jediný problém s naším abarthem. Vše fungovalo na jedničku, členům týmu a všem, kdo se podíleli na přípravě, chci poděkovat. Během soutěže jsme měnili jen pneumatiky a kontrolovali brzdy,“ řekl v cíli Martin Rada, jenž se v jarních měsících opět zaměří na starty v Mistrovství České republiky.

Zbývá doplnit, že vítězem 90. ročníku Rallye Monte Carlo se stala francouzská dvojice Sébastien Loeb – Isabelle Galmiche s Fordem Puma Rally1. Pro legendárního Francouze se jednalo o jubilejní osmdesáté vítězství v rámci mistrovství světa. Druhý Sébastien Ogier s Toyotou v cíli zaostal o 10,5 sekundy. Třetí místo získali Craig Breen s Paulem Naglem a další pumou. Příštím závodem světového šampionátu bude Rally Sweden na konci února.

Sdílet