Dakar 2022 nejlépe zvládl Tůma a Macík

Na Nový rok odstartoval prologem letošní ročník slavné Rallye Dakar. Mezi účastníky nechyběla řada českých zástupců v čele s Alešem Lopraisem, Martinem Michkem či Martinem Prokopem. Závod bohužel ukázal svou extrémní náročnost a české barvy provázela velká smůla. Nejlepší výsledek tak překvapivě veze domů Zdeněk Tůma z kategorie čtyřkolek.

Hned úvodní etapa nevyšla Michkovi a byla jasné, že navázat na loňské desáté místo bude velice náročné. Těžká trať ale potrápila i další favority. Velmi dobré tempo naopak ze začátku závodu nasadil Martin Prokop a atakoval pódiové pozice, stejně jako Tomáš Kubiena. Ten zaznamenal v první etapě čtvrté místo, bohužel hned v té následující ho zradila technika. Dvanáctkrát se postavil na start Rallye Dakar David Pabiška a vždy dokončil, letošní ročník bohužel šňůru přetrhl. Nehoda ve čtvrté etapě pro libereckého jezdce znamenala zlomenou kliční kost i žebro a konec v závodě.

Volného sobotního dne se bohužel nedočkal ani kamion Martina Šoltyse. Po nedokončené páté i šesté etapě, ve které musela zasahovat také helikoptéra zdravotníků, padlo v týmu rozhodnutí, že posádka nebude pokračovat v závodě. Spokojenost nepanovala ani u jeho týmového kolegy Martina Macíka. Ten nabral výraznější ztrátu ve čtvrté etapě vinou poškozeného výfuku a propadl se mimo první desítku. Šestá etapa přinesla další smůlu pro Michka, kterého při cestě na start srazil civilní vůz a pouze pomoc týmového kolegy Milana Engela umožnila Martinovi pokračovat. Naopak stabilně se po celou první polovinu Dakaru pohyboval okolo pátého místa Aleš Loprais. Přes problémy panoval o volném dni mezi českými fanoušky optimismus. Druhá polovina Dakaru je bohužel vůbec nepotěšila.

Hned osmou etapu po havárii nedokončil kamion Tomáše Vrátného. Prvním extrémně krizovým dnem pro české zástupce byla desátá etapa. Servo znemožnilo pokračovat Lopraisovi, který tak přišel o perfektní čtvrtou příčku. Osmé místo pro závadu převodovky musel opustit Prokop. V předpolední etapě bohužel trápení českých zástupců neskončilo. Michek po jednom z tvrdých dopadů poškodil kolo a nabral čtyřhodinovou ztrátu. Pokračovat mu umožnil až Ekvádorec Juan Puga, který pro technické potíže nechtěl pokračovat a půjčil Martinovi své kolo. V dunách uvízl Josef Macháček, a i on se musel rozloučil se sedmým místem v rámci kategorie lehkých prototypů.

Cílem tak mezi motocykly projel jako nejlepší český jezdec Jan Brabec. Vyrovnaným výkonem bez větších problémů se celý závod stabilně pohyboval ve třetí desítce, nakonec skončil třiadvacátý. Třicátý dokončil Milan Engel, který zároveň obsadil skvělé druhé místo mezi závodníky bez asistence. Smolař Michek byl v cíli klasifikován nakonec na šestatřicáté pozici. Také nejlepší český automobil má překvapivé jméno. Celý Dakar až do cíle zvládla posádka Miroslav Zapletal – Marek Sýkora a výsledkem bylo čtyřiadvacáté místo o pouhých osm minut před Prokopem s Chytkou. Po ztrátě v předposlední etapě byl nakonec Josef Macháček klasifikován na 22. místě.

Sedmé místo si odváží trojice Macík  – Tomášek – Švanda se žlutým kamionem. Přes potíže se stali druhou nejlepší českou posádkou napříč celým startovním polem a nejrychlejším českým kamionem. Týmu Aleše Lopraise se podařilo opravit „Lady“ a v cíli byli klasifikovaní na dvacátém místě. Kamion Tomáše Tomečka pomohl za celý letošní Dakar několika soupeřům a bezpochyby si zaslouží velké uznání i za 23. pozici v cíli. Překvapivou českou hvězdou ročníku 2022 se stal Zdeněk Tůma na čtyřkolce. Stabilní výkon bez závažných chyb ho postupně posouval pořadím. Začal čtrnáctým místem v prologu, ale rychle se posunul do nejlepší desítky a o volném dni již držel krásné šesté místo. Ani ve druhé polovině závodu nezaváhal a cílem projel jako čtvrtý. Připsal si tak životní výsledek a patří mu velká gratulace. Jezdce nyní čeká přesun domů a řada besed s fanoušky, kteří již na své hvězdy netrpělivě čekají.

Sdílet