MOTOCYKLOVÝ SVĚT 2022 PŘED SVOJI PREMIÉROU

Sobota 15. ledna 2022 je dnem kdy ve švédském Örnsköldsviku odstartuje letošní mistrovství světa na ledové ploché dráze. Je to vlastně vůbec první závod motocyklových šampionátů v letošním roce. 

Do boje o osm míst znamenajících vstupenku do seriálu finálových závodů vstoupí i trojice našich jezdců. Andrej Diviš, Lukáš Hutla a Jiří Wildt se na přelomu roku vypravili na sever Evropy, účastnili se závodů tamní ligy a přesto, že ani ve Švédsku nejsou v současné době extrémní mrazy, jsou připraveni bojovat o přední příčky.

„Andrej Diviš a Lukáš Hutla budou obhajovat své pozice, protože loňské finále absolvovali, naproti tomu pro Jiří Wildta by to byla účast premiérová. Tento jezdec vklouzl do startovní listiny na poslední chvíli, když naše federace velmi rychle reagovala na nabídku obsadit místo za jednoho jezdce z Rakouska a zástupce italské federace, kteří na účast v šampionátu rezignovali,“ prozradil Petr Moravec, viceprezident pro motocyklový sport Autoklubu České republiky.

Do finále, které startuje v polovině února v ruském Togliatti, je již nasazeno sedm jezdců, tři mistři světa z posledních devíti šampionátů, Rusové Daniil Ivanov, Dmitrij Koltakov, obhájce titulu Dinar Valeje a dále elitní evropský čtyřlístek, Rakušan Franz Zorn, který se jako jediný v posledních patnácti letech prosadil na stupně vítězů vedle Rusů, Švéd Martin Haarahiltunen, Němec Johann Weber a Holanďan Jesper Iwema.

„Favority kvalifikačního závodu jsou samozřejmě opět Rusové, letošní mistr své země Nikita Bogdanov a vicemistr Dmitrij Chomicevič, mimochodem i on už byl mistrem světa. Nikdo nepochybuje, že oni budou na prvních místech i v sobotu, ale boj o šest dalších míst je zcela otevřený a naši fandové věří, že do nich promluví i čeští jezdci, opravdoví nadšenci tohoto sportu. Žádná jiná disciplína není tak závislá na počasí. Po pravdě, když se nedokázal postavit umělý ovál ani pro následovníky olympijské vítězky v rychlobruslení, zřejmě zůstanou nadšenci jedné z mála motocyklových disciplín mající své mistry světa ze zamrzlých českých rybníků,“ podotkl závěrem Petr Moravec.

Grafická koláž: Martin Kocek   

Sdílet