Jubilanti: Petr Kovář slaví 60

Malý vzrůstem, velký svými výkony. Tak by se dal charakterizovat Petr Kovář, bývalý motokrosový závodník a současný moderátor a manažer v jedné osobě, kterého znají všichni motokrosoví příznivci pod přezdívkou Komik. Bývalý československý „duklák“ je stále aktivním sportovcem, dneska jsme čerstvého šedesátníka zastihli při cestě na tenis.

Právě tenis, cyklistika, běžky a další sporty jsou stále velkými koníčky tohoto bývalého závodníka. Být větší zima, oslavil by Petr Kovář narozeniny určitě někde na horách stejně jako na konci roku: „Na Silvestra jsme byli se ženou na horách, lyžovali jsme, ale nebylo dobré počasí. Takže jsme nový rok přivítali tam. Co se týče narozenin, šedesát let … No, co k tomu říci. Jsem rád, že jsem stále v motokrosové komunitě, že jsem manažerem Orion Racing Teamu a už se nemůžu dočkat, až se společně na závodech potkáme. Na závodech je spousta známých a přátel, se kterými společně zavzpomínáme i na moje jubileum. Velkou oslavu dělat nebudu, pouze doma s rodinou.“

Petr Kovář se narodil 5. ledna 1962 v moravském Šternberku závodníkovi Jaroslavu Kovářovi, který v motokrosu také něco dokázal a jako soukromník proháněl tovární jezdce strakonické čezety. Už to bylo předpokladem, kam jeho cesty povedou. Petr však miloval i fotbal a v několika rozhovorech prozradil, že pro něj byl ještě víc než motokros, pro který se naplno rozhodl ve čtrnácti letech.

Úspěchů dosahoval na domácí i mezinárodní scéně. Je držitelem více jak deseti titulů mistra republiky a z mistrovství světa si nejvíce cení 8. místa v roce 1987, kdy se mu ve tvrdé konkurenci podařilo na této pozici ukončit seriál. „Byl to vrchol mého snažení a tehdy to náš motokros hodně potřeboval, protože hrozilo, že pokud nebude ve světě výsledek, tak nám naše milované Kawasaki zakážou,“ vzpomínal před několika lety. Životní výsledek zajel v roce 1985 ve Sverepci, kde bral stříbro. O rok později přidal v Dalečíně čtvrté místo.

Co by vzkázal budoucím motokrosovým nadějím? „Určitě držím palce všem, aby někdo napodobil naší československou éru. Přiblížili se tomu Petr Kuchař nebo Míra Kučírek. Celkem mě mrzelo, že to před branami této společnosti vzdal Šikyňa, který dokázal atakovat TOP 10. Ale to mi nepřísluší komentovat. Pak tu máme Péťu Poláka, kterého ze začátku potkaly výkyvy ve výkonech, ale pomalu přebírá štafetu od nás československých jezdců. Z našeho týmu držím palce Petru Rathouskému, který má velkou šanci, aby se dostal do Evropy a do světa. Společně s trenérem Filipem Neugebauerem už na tom makají. V příští sezóně mu majitel Orion Racing Teamu pan Doubek dovolil hostování u Jirky Jankovského, takže s ním odjede Evropu a s námi Českou republiku. Společně s ním je věkově i Wagenknecht, Katriňák nebo Větrovský. Stejně tak máme mladé želízko Víťu Marka, před kterým je ještě dlouhá cesta. Já jsem měl vždy s tatínkem nastaveno, že chceme ty největší úspěchy. Mrzí mě, že do toho všichni jezdci nedávají sto deset procent jako kdysi my,“ uzavřel Petr Kovář.

Sdílet