Jáchym Galáš úspěšný v sérii TCR Europe 2021

Evropská okruhová scéna v kategorii závodů cestovních vozů nabízí již několik sezón velmi kvalitní prostředí v podobě okruhové série TCR Europe, která má velkou oblibu mezi závodními jezdci i motoristickými příznivci. V loňské sezóně do tohoto seriálu vstoupil i český tým Janík Motorsport s dvojicí závodních speciálů Hyundai i30 N TCR a česko-slovenským duem závodních jezdců Jáchymem Galášem a Maťo Homolou. Nadaný Jáchym Galáš podporovaný projektem ACCR Czech Talent Team vytvořil spolu se zkušeným jezdcem Maťo Homolou velmi silnou dvojici, které v jejich cestě za vítěznými vavříny pomáhali silní partneři Hyundai Motor Manufacturing Czech, Hyundai Motor Czech a Hyundai Motorsport. Tato spolupráce přinesla v premiérové sezóně skvělé dílčí úspěchy a tým především v druhé polovině sezóny ukázal svůj rychlostní potenciál.

Sedmero závodních okruhů hostilo účastníky TCR Europe 2021. Týmy přivedl kalendář závodů na slavná místa motoristické historie – do Spa Francorchaps, do Monzy či na Nürbugring. Do těchto jednotlivých závodů zasáhlo celkem 27 jezdců. V početné konkurenci zkušených jezdců i závodních týmů s tovární podporou se musel vypořádat Janík Motorsport, tedy především týmoví jezdci Maťo Homola a Jáchym Galáš. Se svými vozy Hyundai i30 N TCR při předsezónních testech neúnavně hledali hranice fyzikálních zákonů a optimální rychlost, tak aby byli připraveni už na úvodní květnové podniky na Slovakia Ringu a ve francouzském Le Castellet.

Formování týmu v kombinaci s poznáváním techniky nebo i samotného prostředí jedné z prestižních závodních sérií evropského kontinentu bylo v začátku sezóny možným rozdílem oproti soupeřícím týmům, které byly v prvních závodech úspěšnější. Janík Motorsport, ale poctivě sbíral cenné zkušenosti a malé rozdíly ve vyrovnaném poli soupeřů začal od třetího závodu sezóny eliminovat. V belgickém Spa-Francorchaps zazářil druhým místem ve druhém závodě víkendu Maťo Homola, který zajistil premiérové pódiové umístění pro Janík Motorsport v sezóně. Jáchym Galáš se zase zasloužil o úspěch v následujícím podniku na německém Nürburgringu při těsném souboji o stupně vítězů, kdy nakonec rozhodla necelá vteřina o jeho konečné 5. příčce v závodě.

Rostoucí výsledková tendence vrcholila při předposledním závodním víkendu na italské Monze. Dvojice Hyundai i30 N TCR českého týmu šla za dobrým výsledkem již v kvalifikacích. Rychlost dokázal zkrotit především skvěle jedoucí Maťo Homola, který zajistil v druhém závodě italského víkendu premiérové vítězství v TCR Europe a potvrdil svoji jezdeckou kvalitu. Konec sezóny 2021 v rámci TCR Europe byl naplánován do španělské Barcelony, kde se loňská série závodů cestovních vozů uzavírala. Nechyběl ani Janík Motorsport. I díky výsledkům z Katalánska dokázal tým zaujmout konečnou sedmou příčku v hodnocení týmů v patnáctičlenné konkurenci. Maťo Homola se prosadil na konečnou 13. příčku v celkovém hodnocení jezdců a jeho týmový kolega Jáchym Galáš získal 17. příčku celkově, ale především druhé místo v prestižním hodnocení mladých jezdců do 23 let v seriálu TCR Europe.

Jáchym stejně jako celý tým ukázali ve své premiérové sezóně v evropské sérii TCR Europe velký progres a zrychlení, což potvrzují slova majitele týmu Janík Motorsport: „Povedlo se nám vstoupit do TCR Europe s velmi perspektivní jezdeckou dvojicí. Maťo působil v roli zkušeného jezdce, který ukazoval potenciál našeho týmu v celkovém hodnocení jednotlivých závodů. Jeho dosažená pódia, a především vítězství na Monze, prokázali jeho talent a rychlost, s nimiž se pohybuje po scéně evropských okruhových závodů již několik sezón. Jáchym Galáš měl své cíle pro sezónu především ve sběru zkušeností. I on ukázal svůj jezdecký potenciál především v druhé polovině sezóny a svým druhým místem mezi nováčky šampionátu naplnil cíle projektu ACCR Czech Talent Team, zastřešený Autoklubem České republiky. Celý tým má velké uznání, jak se s právě uplynulou sezónou vypořádal, vstoupili jsme do prostředí velmi kvalitní konkurence a při zhodnocení dílčích výsledků je třeba uznat, že jsme rozhodně nezklamali. Nemohu opomenout přínos, který zajistili svým partnerstvím Hyundai Motor Manufacturing Czech, Hyundai Motor Czech a Hyundai Motorsport a další týmový partneři, kteří podpořili starty Janík Motorsport v evropské sérii cestovních vozů TCR Europe“, zhodnotil sezónu ze svého pohledu Václav Janík.

Sdílet