Vychází kniha pro děti Dávej pozor!

Autoklub České republiky je partnerem knihy pro děti Dávej pozor! spisovatelky Markéty Vítkové. Její děj, ilustrace a grafika malé čtenáře zábavnou formou vzdělává v oblasti dopravní výchovy, ale třeba i ve znalosti automobilových značek. Skvělý tip na vánoční dárek! Knihu doprovází krásné a poetické ilustrace věhlasného malíře Kamila Lhotáka. Odborným garantem publikace je BESIP.  

➡️ Markéta Vítková dostala v rámci křtu knihy Dávej pozor! od Autoklubu ČR symbolický dárek, triko s motivem královny volantu Elišky Junkové.

Na vzniku knihy se podílel Spolek přátel Kamila Lhotáka, který oslovil spisovatelku Markétu Vítkovou, aby napsala nový text k původní knížce Hrátky s křižovatkou s Lhotákovými ilustracemi z roku 1962. „Dosud jsem nikdy předtím knihu takto nevymýšlela. Sama pro sebe jsem si ještě navíc kladla za cíl zasadit příběh do dnešní doby. Původní ilustrace jsou tak doplněné moderní grafikou,“ popsala Markéta Vítková. Důraz je kladen na hravost, proto jsou mezi kapitolami zachycena některá pravidla silničního provozu, různé zajímavosti a úkoly. Čtenáři tak mohou poznávat značky, dozvědět se, jak mohou být dobře vidět i za šera a za tmy a jaká čísla volat v případě nenadálé události. Také mohou zkoumat a poznávat loga aut, pátrat po etiketě v dopravě, zjistit, zda mají dobře vybavené kolo nebo rozeznávat různé druhy železničních přejezdů.

➡️ Slavnostní přípitek – zleva Soňa Nováčková, autorka Markéta Vítková, Oldřich Kassl, Blanka Tauberová a pracovnice úseku obecného motorismu Autoklubu ČR Eva Krejčí a Veronika Raková.

Partnerem knihy se stal Autoklub České republiky, který se sám nejmenším věnuje v rámci projektu Jedu poprvé, který cílí na děti předškolního a raného školního věku. Děti se ho mohou zúčastnit zdarma i s rodiči na mobilním dopravním hřišti a zábavnou formou se dozvědí základy bezpečnosti v silničním provozu. „Mobilní hřiště se využívá pro větší veřejné akce nebo minimálně pro čtyři třídy mateřských či základních škol a program je velice pestrý. Někteří na odrážedlech, jiní na kolech a koloběžkách, další v roli chodce. Děti také tříbí své znalosti v dopravním pexesu, ve výbavě kola a za svoji snahu pak dostanou svůj první řidičský průkaz,“ připomněl Libor Budina, ředitel úseku obecného motorismu Autoklubu ČR.

➡️ Zleva Soňa Nováčková, Markéta Vítková a za Autoklub ČR Oldřich Kassl, křest proběhl symbolicky papírovými dopravními značkami.

Křest knihy proběhl v Městské knihovně v Sedlčanech dne 9. prosince 2021 za účasti žáků druhé třídy paní učitelky Soni Nováčkové jedné ze sedlčanských základních škol. Autoklub ČR pro děti připravil doprovodný program s dopravní tématikou. Křtem provázela ředitelka knihovny, Blanka Tauberová.

Titul volně navazuje na knihu Kamil – malíř snů, která dětem představuje Kamila Lhotáka a svět jeho obrazů.

➡️ Oldřich Kassl připravil za asistence svých kolegyň z Autoklubu ČR pro děti poutavý program s dopravní tématikou.

 

Anotace:

Markéta Vítková – Dávej pozor!, ilustrace Kamil Lhoták a Michaela Novotná

Vydává Občanské sdružení pro Sedlčansko a Královéhradecko, Sedlčany, 2021. 107 stran, 1. vydání, 60 barevných ilustrací Kamila Lhotáka (2. vydání) a 20 ilustrací Michaely Novotné (1. vydání), grafická úprava Zora Sokolová, formát 210 x 297 mm (A4 naležato), vazba: V8 – pevná v deskách s matným laminem, doporučená prodejní cena: 349 Kč

Vašek naštvaně vyráží na kole do školy. V rozčílení zapomene na přilbu a také na to, že má dát při odbočování na hlavní silnici přednost. Způsobí nehodu, při které se sám zraní. Sanitka ho odveze do nemocnice, stejně jako pana Kadeřábka, který se při nehodě také zranil. Vašek se snaží najít způsob, jak se panu Kadeřábkovi omluvit. Najdou si k sobě cestu a pan Kadeřábek Vendu zasvětí do toho, jak se správně chovat v dopravním provozu, aby již další nehodu nezpůsobil.

 

Odkaz na knihkupectví:

https://www.kosmas.cz/knihy/298132/davej-pozor/

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/davej-pozor-388602815

https://www.dumknihy.cz/davej-pozor-275533

 

Sdílet