Skvělá premiéra WTCR i EWC v Mostě

Náročný víkend mají za sebou mostečtí pořadatelé. Na místním autodromu se konaly souběžně závody dvou prestižních světových seriálů, automobilový World Touring Car Cup a motocyklový Endurace World Championship. Fanoušci mohli sledovat řadu českých jezdců v čele s Karlem Hanikou, Petrem Fulínem, Filipem Salačem nebo Oliverem Königem. Tři dny plné kvalitního motorsportu okořenila exhibice vozu Formule 1 Prost s Tomášem Engem za volantem, dostavilo se také několik českých úspěchů!

Už páteční program české fanoušky rozjásal. Petr Fulín obsadil v kvalifikaci desáté místo a při systému seriálu WTCR si tak zajistil pole position pro nedělní závod. Motocykloví příznivci si na okruh našli cestu především v sobotu, která nabízela šestihodinový vytrvalostní závod. Nejlepší vstupní pozici měl tým Karla Haniky YART Yamaha, který startoval do závodu z prvního místa. Hned v úvodu tým bohužel potrápil problém se startem, ale přesto se v první polovině závodu pohybovali na pódiovém umístění. Krátce po uplynutí tří hodin jízdy se švýcarský tým s českým reprezentantem dostal do vedení! To se bohužel nepodařilo udržet a cílem nakonec projeli jako druzí, pouhých 0,070 vteřiny za stájí BMW Motorrad World Endurace. Ty na stupních vítězů doplnil tým Yoshimura SERT Motul a stal se tak letošním šampiónem Endurace World Championship.

Čeští fanoušci hojně sledovali tým TME Racing, kompletně sestavený z našich jezdců. Dominik Jůda, Filip Salač i Oliver König předvedli velmi dobré výkony a závod dokončili na osmém místě absolutně. Radost měli především z fantastického stříbra v rámci kategorie FIM World Cup. Také třetí tým této kategorie a devátý absolutně měl českou stopu, barvy Energie Endurance 91 hájil Karel Pešek, a tak si z nedělního závodu celkem pět českých jezdců odvezlo medaili. Posledním českým zástupcem byl Ondřej Ježek, ten se svým MACO Racing obsadil po technických problémech sedmnácté místo.

Neděle patřila závodům cestovních vozů a zde bohužel Petr Fulín nenavázal na perfektní páteční výsledek. Po startu sice ztratil jen jednu pozici a do první zatáčky ještě vjížděl s nadějí na dobrý výsledek. Zde ho bohužel atakoval jeden ze soupeřů a český reprezentant tak musel předčasně odstoupit. Při druhém závodě obsadil po vyrovnaném výkonu jedenácté místo a pochvaloval si předvedenou rychlost, která byla srovnatelná s jezdci v druhé polovině nejlepší desítky.

Z českých jezdců se za volantem ukázal také Tomáš Enge, který projel po trati originální monopost Formule 1 Prost, se kterým před 20 lety absolvoval tři závody. „Víkend hodnotím jako velice podařený, jsem přesvědčený, že fanoušci automobilového i motocyklového sportu si přišli na své a čeští reprezentanti se předvedli ve velmi dobrém světle. Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě WTCR a EWC v Mostě. Tato akce má nyní bezpochyby své místo mezi významnými motoristickými akcemi v České republice a osobně se již těším na další ročník,“ okomentoval víkend prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček.

Sdílet