V Kramolíně zvítězili Bax s Mussetem

Třetí závod mistrovství světa v sidecarcrossu a mistrovství Evropy čtyřkolek se konal o uplynulém víkendu v Kramolíně u Nepomuka. Řada adeptů na vítězství, pěkné počasí a hojná česká účast, to bylo lákalo pro fanoušky, kteří především v neděli dorazili na závodiště v hojném počtu.

Pro evropský seriál čtyřkolek se jednalo o poslední letošním závod. První jízda se stala kořistí Estonce Kevina Saara, který zvítězil před italskými jezdci Patrickem Turrinim a Paolem Galizzim. V cíli ale byli všichni společně s Norem Christopherem Tveråenim penalizováni za překročení hlukových limitů a vítězství tak spadlo do klína českému reprezentantovi Zdeňkovi Poláčkovi, kterého následovali Adam Tuček a Jakub Kostelecký. Druhá jízda měla shodné výsledky jako ta první, pouze s rozdílem, že tentokrát již jezdci při zkoušce hluku obstáli a na páté místo se posunul Čech Adam Tuček. Estonský jezdec Kevin Saar si navíc tímto triumfem pojistil letošní titul mistra Evropy a v jeho táboře mohli propuknout oslavy. Přesto si nenechal ujít poslední jízdu, která bohužel musela být restartována po ošklivém Poláčkově pádu. Také po restartu předváděl Saar jízdu hodnou mistra Evropy, ale přibrzdil ho defekt pneumatiky a dokončil pátý. Zvítězil Nor Tveråen před italským duem Turrini a Galizzi. Prvně jmenovaný se stal také celkovým vítězem závodu, skvělým čtvrtým místem se v poslední jízdě prezentoval Tuček.

Zvítězí Bax, Veldman, Willemsen, nebo Vanluchene? To bylo častou otázkou pro fanoušky u trati při startu mistrovství světa v sidecarcrossu. První jízdu ovládla stylem start-cíl dvojice Bax – Musset, které možná trochu překvapivě následovali stříbrní Hermans s Janssensem. Držitel červené tabulky Vanluchene dokončil třetí a až čtvrtá projela cílem posádka Veldman – Čermák. Z českých jezdců si odvezli body z první jízdy dvanáctý Černý, sedmnáctý Boukal a devatenáctý Polívka. Do druhé jízdy vyrazil nejrychleji Willemsen, ale brzy ho přespurtoval Bax a připsal si další vítězství opět v doprovodu stříbrného Hermanse. Veldman s Vanluchenem si v závěru prohodili pozice a výrazně lepší jízdu měli také další čeští zástupci. Sedmého Černého doplnili v nejlepší desítky Boukalovi. Body si připsali také Polívka, Pěč, Žižlavský i spolujezdec Zatloukal jedoucí vedle Němce Petera. Poslední jízda nabídla neuvěřitelné vyvrcholení celého víkendu. Nejrychleji začal opět Willemsen, ale mu vedení nevydrželo.  V polovině jízdy šel do čela mladý Veldman a notně povzbuzovaný českými fanoušky s Ondřejem Čermákem jízdu ovládl. Druhý dokončil Bax s Mussetem a stali se tak vítězi celého závodu. Třetí místo Vanluchenemu nestačilo na celkové pódium, a tak si bronz přišel převzít Koen Hermans. Také ve třetí jízdě dokončil na krásné sedmé pozici Lukáš Černý, další body si připsal Zatloukal a Boukalovi a Pěčovi.

Červenou tabulku si v Kramolíně převzala dvojice Vedlman – Čermák a do posledního závodu v nizozemském Oss jedou v roli favoritů. Vanluchene ale ztrácí pouhý jeden bod a další tři body zpět je několikanásobný šampion Bax. Stane se český spolujezdec mistrem světa? To se dozvíme příští neděli.

Sdílet