MS v sajdkárkrosu o víkendu v Kramolíně

Třetí díl světového šampionátu v sajdkárkrosu a závěrečný podnik Mistrovství Evropy ve čtyřkolkách zavítá opět po šesti týdnech do Česka. Po úvodním podniku obou sérií v Jihočeském Jiníně se souboje extrémních motoristických disciplín odehrají v západočeském Kramolíně u Nepomuku o víkendu 9. a 10.října.

Třicet sedm přihlášených posádek v sajdkárkrosu a dvacet šest v quadcrossu, za účasti kompletní světové a evropské špičky slibuje mimořádně atraktivní podívanou, jak v sobotu, tak v neděli.

Ambasadorem akce v Kramolíně se stal i  Karlos „Terminátor“ Vémola, který si několik dní před Grad Prix osobně vyzkoušel jízdu na sajdě a čtyřkolce. Jako velký fanoušek extrémních sportů ocenil náročnost ovládání, a to, jak velký sportovní výkon jen potřeba pro dosažení kvalitních výsledků. Sám pak bude přítomen na závodech v neděli a diváci se na s ním budou moci setkat nejen při oficiálních ceremoniích.

„Česká republika má v motorsportu skvělé mezinárodní renomé, patříme mezi pořadatelské velmoci. Potvrzuje se to právě letos, kdy se nám podařilo získat rekordní počet podniků mistrovství světa motocyklového sportu. A když se sejde české závodiště, český promotér a rychlí čeští jezdci, je to prostě ideální kombinace. Moc děkuji všem za jejich nasazení a těším se na závodní víkend,“ předeslal Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

 Po dvou odjetých Grand Prix v sajdkárkrosu je v čele MS belgicko-nizozemská posádka Marvin Vanluchene a Robbie Bax a pouhé čtyři body ztrácí Julian Veldman s českým reprezentantem Ondřejem Čermákem. Úřadující šampion Etienne Bax s Nicolasem Mussetem pak figurují na třetí pozici se sedmnáctibodovou ztrátou na lídry MS.

Česká republika, respektive její reprezentant, nikdy v historii šampionátu neměla tak blízko titulu mistra světa!

„Po dlouhé pauze způsobené pandemií Covid 19 jsme rádi, že zejména díky podpoře Autoklubu ČR, Národní sportovní agentuře a agentuře CzechTourism odstartoval seriál v České republice v Jiníně a k předposlednímu podniku této se vracíme zpět do Česka, tentokrát do Kramolína u Nepomuku“, popisuje promotér Martin Beňa z APO Multimedia trnitou cestu k prvnímu závodu po bezmála dvou letech, a současně vyzdvihuje zázemí, které areál v Kramolíně světovým esům sajdkarkossu i divákům nabízí: „Je to legendární trať. Tady není, co řešit! Jsme vděční celému týmu AMK Nepomuk a jejich dlouholetému úsilí vylepšování celého areálu za to, že budeme mít podmínky světového formátu, a to nejen pro jezdce, ale i pro diváky. Navíc se podruhé v historii podařilo do jednoho víkendu dostat světový šampionát sajdkarkrossu a evropský šampionát čtyřkolek. Diváci se tedy rozhodně nudit nebudou a program máme hodně nabitý.“

„Světový šampionát sajdkár nám dělá dlouhodobě velkou radost. Závod v Jiníně se podařil a pro tradiční Kramolín jsme pořadatelskou laťku posunuli zase o kousek výš. Co se týká českých závodníků, věřím, že tady můžeme vidět spolujezdce Ondřeje Čermáka na stupních vítězů. Zajímavý bude také evropský šampionát čtyřkolek, ve kterém bude startovat hned několik rychlých českých jezdců,“ dodal Jan Šťovíček.

Promotér ve spolupráci s FIM kvůli snížení počtu podniků v sezóně pozměnil program závodního víkendu. Týmy v průběhu jednoho víkendu GP absolvují celkem tři bodované rozjížďky, a to jednu v sobotu vpodvečer, zbývající dvě v nedělním programu. Každá letošní Grand Prix tak sestává ze tří jízd a celkově bude za sezonu odjeto dvanáct závodů. Bodování posádek bude stejné a GP vyhrává vždy ta s nejvyšším počtem bodů. Při stejném počtu bodů rozhoduje o pořadí GP výsledek třetí jízdy.

Světový šampionát WSC doplní a zároveň Mistrovství Evropy v quadech ukončí také 3 závody evropského šampionátu FIM quadů. Na diváky tak čeká atraktivní a nabitý program. „Řídíme se platnými nařízeními. To znamená, že na závody budou mít vstup očkovaní a lidé s negativními testy. Kdo nebude mít platný test nebo se neprokáže očkováním, nemusí si dělat starosti, máme připravené testování přímo na místě. Udělali jsme vše pro to, aby si diváci tenhle víkend po dlouhém půstu užili, a to včetně doprovodného programu, a navíc z Česka odjede nový mistr Evropy v quadech,“ věří v úspěšný průběh víkendu Martin Beňa.

Kalendář sezóny WSC 2021 – FIM Sidecar Motocross World Championship

  1. – 22.8. Jinín / Česká republika
  2. – 26.9. Lange / Estonsko
  3. – 10.10. Kramolín / Česká republika
  4. – 17.10. Oss / Nizozemsko

Oficiální stránky šampionátu: https://www.fimsidecarcross.com/

Sdílet