Český flat track se v Pardubicích prosadil mezi nejlepší světovou pětku

Třetím závodem pokračovala FIM Grand Prix ve flat tracku na skvěle připraveném domácím oválu v Pardubicích. Před velkou diváckou kulisou nebyla nouze o jízdy plné soubojů, pádů a také český úspěch.

Za krásného sobotního počasí se několik tisícovek fanoušků přišlo podívat na bitvy o světové body nejprestižnější třídy FT1. Šestnáct základních jízd, last chance a velké finále slibovalo odpoledne nabité závoděním. Vždyť během všech tří závodních dní na svítkovském oválu, včetně nedělní Zlaté přilby, bylo odstartováno kolem 90 jízd. O to náročnější měli místní pořadatelé práci s udržením dráhy v té správné kondici.

Hned v úvodní jízdě dne se podařilo zvítězit našemu Ervínovi Krajčovičovi, který tak hned na první pokus zaznamenal plný počet bodů a dobrý základ pro postup do finále, kam se nakonec dostal z 5. místa. Spolu s ním se stabilními výsledky ve všech čtyřech základních jízdách, do finále o dvanácti jezdcích na deset kol, dostal ještě Jiří Kraus.

Jednou z nejdramatičtějších jízd dne byla last chance. Jízda, ze které postupují dva nejlepší do finále. Zde se o poslední dvě místa prali až do cíle Ondřej Svědík s Kamilem Peukerem. Především Svědík se několikrát během této jízdy poslední šance objevil na druhém místě. Po soubojích až na cílovou pásku mu to však nevyšlo a v cíli byl klasifikován jako čtrnáctý. Peuker obsadil 20. místo a Tomáš Kolařík, který startoval na divokou kartu, obsadil při svém debutu na MS 22. místo.

Vyvrcholením dne bylo finále a nutno dodat, že atmosféra na stadionu byla opravdu domácí tak, jak se patří. Ihned po startu se do vedení dostalo italské duo Corradetti a Moschini, které po výborném startu následoval Krajčovič. Ve druhém kole se před něj dostal úřadující světový šampion Lasse Kurvinen. První pětici, která se držela pohromadě, doplnil Španěl Bailo Gerard. Na 6. místě už se ztrátou několik metrů bojoval francouzský mistr Jeanpierre. Na hranici TOP10 se pak držel vedoucí muž českého mistráku, Jiří Kraus. Ten nakonec umístění mezi nejlepšími deseti vybojoval a zaznamenal výborné 9. místo. Mezitím se na čele bojovalo jak o vítězství, tak o místo čtvrté. Bailo Gerard si nakonec kolo a půl před koncem na Krajčoviče vyšlápl a odsunul ho tak na 5. místo v cíli.

Od tréninků jsem se na dráze cítil docela dobře, a když jsme viděli, kolik diváků na nás přišlo, tak jsme se všichni těšili na každou jízdu o to víc. Závody byly na koukání určitě pěkný, a že budu při první sezoně pátý na MS, jsem nikdy nečekal,” doplnil první dojmy Ervín Krajčovič ml.

V Pardubicích zvítězil Corradetti na speciálu Zaeta. Jako druhý projel cílem Kurvinen a třetí Ital Moschini.

Poslední závod se jede už o tomto víkendu formou TT v italském Boves Cuneo.

Sdílet