Jubilanti: Bohumil Poslední šedesátiletý

Po dlouhé době si minulý víkend připomněl svoji závodní kariéru startem na enduro v Německu. I když už se Bohumil Poslední jinak soutěžním motorkám nevěnuje, jeho jméno je nesmazatelně zapsáno do historie světového motorsportu. V období let 1982–2007 startoval na čtyřiadvaceti Šestidenních! Za záchranu života zraněného soupeře při Šestidenní v roce 1985 obdržel Cenu Fair-play UNESCO.

Bohumil Poslední (*6. října 1961) začal jezdit juniorský motokros v 15 letech na padesátkovém Pionýru. Hned po první sezóně přesedlal na ČZ 250, na které odjezdil další tři roky krajský přebor. V roce 1980 narukoval na povinnou vojenskou službu do Dukly Benešov a přesedlal z motokrosu na motocyklové soutěže. Svou první Šestidenní v roce 1982 jel za klubový tým Dukla Praha. V roce 1990 si na rok odskočil závodit do Spojených států amerických, kde na Suzuki 250 cm3 vybojoval titul vicemistra. Dokonce měl nabídku startovat na Šestidenní jako reprezentant USA. Ale po sezóně následoval návrat na starý kontinent a starty v mistrovství světa s celkovými umístěními těsně za bednou. Mimoto získal za svou kariéru třeba šestnáct titulů mistra republiky. V roce 1994 společně s Liborem Podmolem startoval na Rallye Dakar.

Co by Bohumil Poslední vzkázal dnešním závodníkům? „Zejména těm začínajícím, dej tomu všechno! Když to budeš dělat nadoraz, tím větší je šance, že dosáhneš lepších výsledků. Čím lepší výsledky, tím větší šance, že se posuneš dál. A taky nebudeš po letech litovat, že jsi motorsportu nevěnoval maximum,“ říká soutěžácká legenda.

Sdílet