Kryštof Kouble se stal mistrem Evropy v enduru 

Do Holandska odjela česká výprava s možností získat 6 medailí v jednotlivých kubaturách. Pořadatel připravil okruh o délce 80 km se čtyřmi testy a dvěma časovými kontrolami na kolo. Celkem jezdci absolvovali tři kola, takže 240 km a 12 měřených rychlostních zkoušek. Název „rychlostní zkoušky“ opravdu pro holandskou soutěž pasoval. Na nekonečně dlouhých rovinách po lesních cestách, pěšinách a poli jezdci přesahovali až stokilometrovou hranici.

Všechny testy se jely na písčitém podkladu. Na závěrečném podniku čtyřdílného seriálu ME enduro je vypsána soutěž o mistra Evropy družstev. České družstvo ve složení Kryštof Kouble (Sherco 300 2t), Jaromír Romančík (Sherco 450 4t), Jiří Hádek (Sherco 300 2t) a Matyáš Chlum (Husqvarna 250 4t) získali zlaté medaile, které doposud ve sbírce českého endura chyběly.

V soutěži národů při evropském šampionátu od roku 2016 získalo české družstvo 2x stříbrnou a 2x bronzovou medaili pod vedením manažera české endurové reprezentace panem Jiřím Pošíkem. Největší želízko v ohni jsme měli v boji o absolutního mistra Evropy. Kryštof Kouble (Sherco 300 2t) do Holandska přijel s tříbodovou ztrátou na prvního italského jezdce Enrica Rinaldiho.

Po prvním dnu se situace pro českého jezdce nevyvíjela moc dobře. Páteční soutěž byla od začátku až do konce hodně zajímavá a napínavá. Mezi prvními třemi jezdci se pořadí přesívalo jako holandský písek. Tento nádherný celodenní souboj vyústil v neprospěch našeho jezdce, který skončil dvě a půl vteřiny na třetím místě. Tím italský jezdec navýšil svůj náskok  na osm bodů. Před sobotním startem bylo všem jasné, že dokud nedojde k technické závadě na motocyklu, tak bodový náskok pro Itala Rinaldiho je dostatečný, aby udržel první místo.

Po prvním kole začal italský jezdec ztrácet a začal se propadat v pořadí. Po rychlé kalkulaci bodů po druhém kole bylo jasné, že pokud Kryštof zvítězí a Rinaldi nedojede lépe jak pátý zvítězí český jezdec o jeden bod. Do boje o celkové pořadí sobotní soutěže ještě vstoupil  finský jezdec Juupaluoma, který nechtěl dát Kryštofovi nic zadarmo. Ve třetím kole na první vložce zajel nejrychlejší čas a navýšil náskok na Kryštofa o sedm vteřin. Zbývaly tři testy, kde časovou ztrátu stáhnout. Klaplo to! V cíli se radoval  český jezdec, který získal svůj první titul absolutního mistra Evropy.

Tituly mistra Evropy si z Holandska odváží Jaromír Romančík (Sherco 450 4t) ve třídě Over 250 4t a juniorský jezdec Matyáš Chlum (Husqvarna 250 4t) třída Junior E1, který se letos poprvé postavil na start klasických soutěží. Tituly vicemistra Evropy si do své sbírky přidají Kryštof Kouble (Sherco 300 2t) ve třídě Junior E2, Jiří Hádek (Sherco 300 2t) třída Over 250 2t a Patrik Markvart (Husqvarna 250 4t) třída 250 4t.

Vítězem v klubové soutěži  se stal český tým ECHT GOLD PŘÍCHOVICE ve složení Robert Friedrich, Adolf Živný a Zdeněk Pitel.

Sdílet