Sázejte s Lesy ČR v jeden den na třinácti místech

DEN ZA OBNOVU LESA je největší veřejnou celostátní lesnickou akcí pro veřejnost, kterou pořádají Lesy České republiky. Uskuteční se v sobotu 16. října na třinácti místech ve všech krajích republiky. Každý účastník může vysadit stromky v lesích nové generace, pomoci s jejich oplocením či úklidem klestu nebo se jen zúčastnit doprovodného programu. Na zajištění se podílí také Autoklub České republiky, nejstarší motoristická organizace u nás. 

„Kalamita způsobená suchem a klimatickou změnou znamená také počátek nového lesa. Odolnějšího, druhově pestřejšího. Ten chceme představit. Vyberte si tedy 16. října některou ze třinácti lokalit, nejbližší vašemu bydlišti, a zasaďte symbolicky třeba jen jedinou sazeničku,“ vzkazuje generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Prvního ročníku Dne za obnovu lesa se v roce 2019 zúčastnilo 31 tisíc lidí, druhý ročník se loni kvůli covidu neuskutečnil.

„Při premiéře Dne za obnovu lesa se zapojila spousta našich členů, aktivovali jsme pobočné kluby a členy v regionech. Letos na to navazujeme. Autoklub se vždy zapojoval do společensky prospěšných aktivit, patří to k jeho tradici. V rámci Dne za obnovu lesa budeme hovořit také o projektu Ne po lese,“ uvedl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Ve Středočeském kraji proběhne Den za obnovu lesa na Konopišti, lokalita se nachází 1 km od Benešova u Prahy. Vozidly lze zajet na parkoviště Zámek Konopiště I. Zalesňování bude probíhat na několika místech současně.  Můžete si zamluvit čas, počet sázejících osob a místo svého zalesňování (na jedno místo bude možné z parkoviště dojít pěšky, na další bude zajištěna přeprava autobusy). Telefon pro přihlašování: 956 266 108.

Konopišťského Dne za obnovu lesa se v roli ambasadorů zúčastní motocykloví závodníci Filip Salač a Oliver König. Vycházející hvězdy českého motorsportu nejenže přiloží ruku k dílu, ale budou k dispozici návštěvníkům u stánku Autoklubu ČR s podpisovými kartami.

Informace ke Dni za obnovu lesa týkající se lokalit, pokynů pro účastníky i programu jsou na webovém portálu www.sazimelesynovegenerace.cz. Kromě lesnických činností je na všech 13 místech připravený program pro celou rodinu. Na procházce s lesníky vyvěsí účastníci Dne přístřešky pro sovy a jiné noční dravce, přesvědčí se, jaké lesy podnik sází místo uhynulých porostů a co se dělá pro zadržování vody v krajině. Děti si mohou získat odznak malého lesníka a lesnický klobouček.

Sdílet