O veterány byl zájem ve Zbraslavi i v Jílovišti

První zářijový víkend se konala tradiční veteránská akce Zbraslav–Jíloviště, která navazuje na tradici automobilového závodu, který se jel v letech 1908-1931. V novodobé historii letos proběhl 54. ročník, a to ve znamení krásného slunečného počasí, unikátních vozidel a skvělé divácké atmosféry.

„Mám radost z počtu návštěvníků po oba dny. Letos byla vysoká divácká účast nejen v sobotu na Zbraslavském náměstí, ale také v neděli dopoledne v Jílovišti, kde jsme historická vozidla vystavili. Zájemci o fotky historických exemplářů využili příležitosti více prostoru, které podmínky v Jílovišti umožňují,“ zhodnotila Marketa Profeldová, ředitelka akce Zbraslav–Jíloviště, kterou pořádá Veteran Car Club Praha.

Akce začala technickou přejímkou a nájezdem vozidel na určená místa v sektorech Zbraslavského náměstí. U památníku byla ta nejstarší, například automobil Laurin&Klement z roku 1913, nad nimi početná stáj vozů značky Bugatti. Na druhé straně bylo místo pro motocykly a parkoviště na náměstí zaplnily další automobily. Tentokrát byla výstava rozšířena i do ulice U Národní galerie, kde se představily formule.

Návštěvníci mohli soutěžit se ŠKODA AUTO o svezení se závodním rally speciálem. Pro nejmenší připravil Autoklub ČR ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského soutěž pro děti, prostřednictvím které se dozvěděly příběh legendární Elišky Junkové.

Od 13.00 hodin začaly motocykly exhibiční jízdy vozidel po trase bývalého závodu, kvůli tomu, že jí dnes přetíná dálnice, končí Na Baních nad Zbraslaví. Kvůli nehodě jednoho z vozidel byly jízdy přerušeny, program pokračoval přejezdem vozidel do Jíloviště, kde byla vystavena pro veřejnost i v neděli dopoledne. Zároveň si návštěvníci mohou v Jílovišti prohlédnout výstavu obrazů Yuriye Shevchuka a fotografií Jaroslava Sejka.

Sdílet