Další díl MM ČR v motokrosu s mezinárodní účastí

Pátým dějištěm Kůta Mezinárodního mistrovství České republiky byla trať v Petrovicích u Karviné, která se nachází na samotných hranicích mezi Polskem a Českou republikou. Závody byly opět doprovázeny teplým počasím, které však neodradilo velké množství motokrosových fanoušků z Čech, Polska i Slovenska dorazit na závodiště a fandit svým vyvoleným. Parkoviště byla zaplněna už během dopoledních jízd.

MX1

Svůj závod si v Petrovicích odjel aktuální lídr třídy José Butron (JD Gunnex KTM Racing Team), který nedal svým soupeřům žádné šance a s jistotou si dojel pro svých padesát bodů. O umístění na druhém místě se rozhodovalo ve druhé rozjížďce, kde byl úspěšnějším polský závodník Tomek Wysocki (JD Gunnex KTM Racing Team). Tomu se tradičně v Petrovicích daří a před velkým množstvím svých fanoušků vystoupal na druhý stupínek. Stejně bodů měl i třetí Dušan Drdaj (PP Racing). Dušan potvrdil svou roli nejlepšího Čecha a spokojený se svým výkonem odváží 42 bodů za třetí místo. Na průběžné třetí místo v seriálu se svými výsledky vyšvihl Martin Krč (Osička MX Team), který skončil těsně pod stupni vítězů. Po zranění se vrátil i František Smola (4Cross Racing Team), tentokrát však v plné parádě, když dojel celkově pátý. Svůj nejlepší výsledek v letošní sezóně zaznamenal šestý Pavel Dvořáček (MTX Racing Team), kterému se v Petrovicích dařily starty. Po dlouhou dobu závodu dokázal být konkurentem těm nejlepším. Sedmým pilotem v celkovém hodnocení byl plzeňský Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team), který za sebou nechal úspěšného matadora Petra Bartoše (Orion Racing Team), devátého Patrika Lišku (HT Group Racing Team) a desátého Romana Mňuka (Mňuk Racing Team).

foto radeklavicka mx petrovice 2021 3527

MX2

Zdejší trať dokonale sedla Janovi Wagenknechtovi (HT Group Racing Team), který první jízdu zcela ovládl a ve druhé si připsal body za druhé místo. V hodnocení seriálu se přiblížil na rozdíl pouhých šesti bodů za Šimonem Joštem (Osička MX Team). Jošt naopak jasně ovládl jízdu druhou a druhý skončil i v celkovém hodnocení. Zpestřením závodu byla účast Venezuelana Lorenza Locurcia (JD Gunnex KTM Racing Team), který se vrátil na oblíbenou dvěstěpadesátku v rámci příprav na další závody MXGP. Ve druhé jízdě ho pokal poměrně velký pád, ale na celkové třetí místo to v Petrovicích stačilo. Na vedoucí trojici tentokrát nestačil Petr Rathouský (Orion Racing Team), který se musel spokojit se čtvrtým místem. Stejně bodů si z Petrovic odvezl pátý Adam Dušek (KRTZ motorsport) a šestý Marek Sukup (HT Group Racing Team). Na sedmém místě byl v závodě hodnocen Pavol Repčák (SMF), který předvedl nejlepší sezónní výkon a svými dobrými starty měl šance i na lepší umístění. V Petrovicích se naopak nedařilo osmému Tomášovi Kohútovi (Osička MX Team), ten si však může spravit chuť už 12. září v Opatově. Devátý dojel Denis Poláš (Rentor Racing Team), který předvedl pěkný výkon. Desítku uzavřel Luděk Černý (Motosport Chýnov v AČR).

foto radeklavicka mx petrovice 2021 4399

Ženy

Poprvé se na seniorském šampionátu ukázaly české i zahraniční závodnice, pro které se jednalo už o šestý mistrovský závod. Rakouská závodnice Elena Kapsamer (Motosport Chýnov v AČR) dokončila první rozjížďku druhá a ve druhé si spravila chuť jasným vítězstvím. Jelikož rozhoduje druhá jízda, stala se právě ona vítězkou závodu. Se stejným počtem bodů skončila celkově druhá Kristýna Vítková (Q Racing Team). Kristýně bylo v pátek oznámeno, že po zranění může na motorku, dala si dva tréninky a v Petrovicích předvedla po dvouměsíční pauze bravurní výkon. Třetí místo s jistotou získala Barbora Laňková (Orion Racing Team), která ze sebou nechala čtvrtou Sarah Schnelzer (Motosport Chýnov v AČR) i pátou Lucii Simonovou (4Cross Racing Team). Podobné výsledky zajíždějí v letošní sezóně šestá Viktorie Lohniská (MTX Racing Team) a sedmá Kristýna Tomišková (Team Motokrosová Škola). Osmou pozici a čtyřiadvacet mistrovských bodů si až do Lotyšska odvezla Anna Stecjuka (LAMSF). Do desítky nejlepších se vešla Alina Barthel (Motosport Chýnov v AČR) z Rakouska a Kristýna Řeřichová (SMS Jižní Čechy), která se na start mistrovského závodu postavila letos poprvé.

foto radeklavicka mx petrovice 2021 3876

Veteráni

Stejně jako v předchozích závodech byl jasným aspirantem na vítězství Petr Bartoš (Orion Racing Team). Bartoš svou roli v Petrovicích potvrdil a právem si odvezl plný počet bodů. Dvě druhá místa společně se stříbrným pohárem získal Martin Žerava (KRTZ motorsport), který před sebe nepustil celkově třetího Zdeňka Blábolila (Yamaha Čepelák Racing Team). Zajímavé souboje mohli diváci vidět právě za trojicí nejlepších. V letošní sezóně se daří Martinovi Brádkovi (4Cross Racing Team), který skončil na čtvrtém místě. O pouhý bod za ním byl hodnocen jihočeský závodník Vladislav Mužík (Motosport Chýnov v AČR), kterému dokázal sekundovat šestý Marek Palička. Na zbývajících pozicích měli jezdci podobné výkony, které jim rozdělily zbývající pozice v TOP10. Sedmý skončil Stanislav Horský (SMS Jižní Čechy), osmý Eduard Těšínský, devátý Petr Dokoupil (KRTZ motorsport) a desítku uzavíral Tomáš Linek (SMX Racing Team Rudník).

Mezi veterány nad 50 let ovládl závod v Petrovicích zmíněný Petr Dokoupil, který stále dokáže potrápit i své mladší soupeře. Druhé místo uloupil v Petrovicích Roman Skalka (Cajdašrot) a se třetím místem se musel spokojit Petr Ladner.

foto radeklavicka mx petrovice 2021 1627

Dalším dějištěm Kůta MM ČR v motokrosu bude 12. září 2021 východočeská trať v Opatově u Svitav.

foto radeklavicka mx petrovice 2021 855

foto radeklavicka mx petrovice 2021 4424

foto radeklavicka mx petrovice 2021 3330

foto radeklavicka mx petrovice 2021 2072 2

Foto: Radek Lavička

Sdílet