Úspěšný víkend v Přerově pro český autocross

Čtvrtý podnik letošního Mistrovství Evropy v autocrossu se konal o uplynulém víkendu v Přerově. Pořadatelům z AUTO KLUB Přerov – město v AČR se podařilo připravit skvělé závody a čeští reprezentanti se za to odvděčili skvělými výsledky. Těm přihlíželo velké množství fanoušků, pro který byl též připravený bohatý doprovodný program. Jeho součástí byl informační stánek, v němž se všichni příchozí mohli seznámit s programem #Nepolese, který si klade za cíl eliminovat nelegální motorismus v lesích. A odnést si mohli nejen zajímavé informace, ale i drobné dárky s logem programu.

Doslova českou záležitostí byla divize Junior Buggy. Vítězného Daniela Pytlouna doplnil na stupních vítězů stříbrný Ondřej Medlík a a bronzový Arnošt Florián. Pytloun s Medlíkem tak snížili bodovou ztrátu na průběžně vedoucího Nizozemce Jasperse a při dalším závodě v Nové Pace lze očekávat jejich útok na první pozici v seriálu. Úspěch mladých českých jezdců podtrhl čtvrtou příčkou v rámci Cross Car Academy Trophy.

Pohár za vítězství a 33 bodů si z Přerova odváží člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky Jakub Novotný. Stává se tak lídrem divize Buggy 1600 o pouhý bod před Kevinem Petersem z Lucemburska. „Naše první evropské vítězství v B1600 a to u nás v Přerově! Už od tréninků po rozjížďky se nám dařilo, měli jsme rychlost a technika díky Bohu vydržela. Před semifinále byla menší nervozita, s Kevinem Petersem jedeme rychle, ale pouze fairplay! Postoupili jsme z druhé pozice, ale vydalo mi to až na druhou řadu. Před finálem nám to lehce nakropili a já si v hlavě projížděl, kde bych na tom mohl vydělat. Od startu jsem byl na čtvrté pozici a u “Chmelnice” jsem si řekl, tak to se teda pánové omlouvám, ale takhle NE! Z kopce dolů jsem si vzpomněl na manévr od Bernda Stubbeho, který je zároveň můj vzor. Pustil jsem to z kopce a svět se mi zpomalil a já se rozhodoval, jestli mám zabrzdit, jelikož to bylo nakropené, nebo jak se říká, risk je zisk, naštěstí to byl ten druhý případ a já se krásně protáhl za Kevinem. Potom jsme společně s buginou chytili druhý dech, jelikož jezdíme o pár desítek koní méně než má naše konkurence. Dotáhl jsem se na Kevina, dvě kola jsem si četl jeho stopu. Potom přišlo osudové kolo, před cílovkou jsem to vzal z krátka, Kevin se nechal vyvézt a já ho tak nenápadně pozdravil z levé strany a dostal se přes něj. Byl to manévr na srdíčko, jelikož jsem se tam mohl pěkně rozvěsit a vše mohlo dopadnout jinak. Dvě kola jsem byl ve vedení a v předposledním kole měl kolizi Timo Pähler, jízda byla zastavená a já začal brečet jako mimčo, spíše to byly slzy smutku, jelikož jsem nechtěl po tak krásných manévrech opakovat finále, navíc když jsem byl na prvním místě, celá stráň byla zticha a já se modlil k pánu Bohu, aby se neopakovala jízda, potom se zjevil Bůh Kuba Vymazal a oznámil, že jsem definitivně první! Já začal zase plakat, ale konečně štěstím a radostí! Podařilo se nám pokořit Přerov, ve kterém jsem dosud nevyhrál. Byl to náročný víkend plný emocí, ale nám se vše vydařilo. Děkuji rodině, Alfa Racing CZ a Všem fanouškům, kteří nás přijeli podpořit, jako na oplátku jsme Vám ovládli Přerov a nechali zahrát třikrát českou hymnu. Gratuluji ostatním Čechům, kteří bojovali jako lvi celý víkend. Za dva týdny v Nové Pace budeme bojovat stejně jako teď,“ plný emocí vzkázal Jakub Novotný.

Na český double to dlouho vypadalo v královské Super Buggy. Jakub Kubíček bohužel na druhém místě nedokončil, prasklá poloosa ho odsoudila k deváté pozici ve finále. Vítězem se stal Petr Nikodém a navázal tak na skvělý výsledek z Francie. Třetím místem překvapil Martin Hrubý, ze zbývajících českých reprezentantů se v nejlepší desítce objevil ještě šestý Otakar Výborný, sedmý Radek Jordák a osmý Jaroslav Hošek. V celkovém pořadí tak Nikodém poskočil na bronz, Kubíček je se ztrátou šesti bodů na Petra čtvrtý.

Příští závod seriálu Mistrovství Evropy v autocrossu se bude konat za 2 týdny v Nové Pace.

Sdílet