GRAND PRIX JINÍN OVLÁDLI VANLUCHENE S BAXEM

Zahajovací Grand prix světového šampionátu FIM v sajdkárkrossu v jihočeském Jiníně nedaleko Strakonic opanovala belgicko-nizozemská posádka Marvin Vanluchene – Robbie Bax. Ve třech jízdách se jim podařilo dvakrát zvítězit, jednou dojeli na druhém místě a ujali se tak vedení v šampionátu. Vynikající závod zajeli Nizozemec Julian Veldman s českým spolujezdcem Ondřejem Čermákem, kteří jsou po dvou druhých místech a jednom vítězství na celkovém druhém místě průběžného pořadí mistrovství světa. Úvodní podnik šampionátu se nevydařil úřadujícím mistrům světa z roku 2019 (sezóna 2020 byl zrušena) holandsko-francouzské posádce Etienne Bax a Nicolas Musset. Po dvou třetích a jednom čtvrtém míst je pro ně průběžná třetí příčka v šampionátu zklamáním.

Zahajovací podnik letošní zkrácené sezóny nabídl divákům atraktivní závody. Zejména ve druhé jízdě bojovala pětice posádek doslova o každý centimetr 1 920 metrů dlouhé trati a ve vedení se vystřídaly hned tři z nich. „Byla to skvělá jízda. Užívali jsme si doslova každou zatáčku, každý výjezd. Po ranním dešti byla trať rozmoklá, ale s pevným podkladem, bylo složité hledat nejrychlejší stopu. Julian je ještě mladý jezdec a stále se učí. Bylo to znát v poslední třetí jízdě víkendu, kde jsme prostě na zkušeného Vanluchena neměli. Ale, co si víc přát? Domácí závod – třikrát stupně vítězů – jedno vítězství a průběžně druhé místo. Fantazie!“, radoval se v cíli Grand prix Ondřej Čermák a okomentoval změnu formátu celého víkendu: „Samozřejmě, že je znát, že jedeme o jízdu navíc. V poslední jízdě už bylo na všech vidět, že jim dochází síly, proto nebylo tolik soubojů jako ve druhé jízdě, ale konečně po pauze závodíme a atmosféra tady byla fantastická. Úžasný víkend a už se těšíme na další závody a na vyvrcholení v říjnu v Kramolíně! Uděláme vše pro to, abychom tenhle výsledek zopakovali nebo dokonce vylepšili!“

GP Jinín byl úvodním podnikem letošního světového šampionátu. Z důvodu snížení počtu podniků v sezóně na čtyři, promotér ve spolupráci s FIM pozměnil pro letošní sezónu program závodního víkendu. Posádky absolvují v průběhu jedné Grand Prix hned tři bodované závody. V neděli tak jsou na programu zbývající dvě víkendové jízdy a každou GP vyhraje posádka s nejvyšším počtem bodů. Při stejném počtu bodů rozhoduje o pořadí výsledek třetí jízdy.

Součástí nabitého víkendového programu v Jiníně byl rovněž první závod letošního Mistrovství Evropy ve čtyřkolkách. Také pro tento šampionát se jednalo o zahajovací závod sezóny, když se jedná o historicky první závod tohoto šampionátu na území České republiky. Vítězem prvního podniku sezóny se stal Estonec Kevin Saar, vítěz všech tří víkendových jízd. Druhý v průběžném pořadí je Ital Paolo Galizzi a třetí Polák Roman Gwiazda.

Další podnik WSC 2021 – FIM Sidecar Motocross World Championship bude hostit o víkendu 18. a 19. září nizozemské Oss. Čtyřdílný šampionát vyvrcholí 9. – 10. října v Kramolíně.

Foto: FB WSC

Sdílet