Pardubice hostí MS na dlouhé ploché dráze

Pardubický plochodrážní stadion se v neděli 22. srpna v 17 hodin stane poprvé v historii svědkem oficiálního závodu speciálů na dlouhou plochou dráhu. V minulosti se již tyto motocykly na zdejší dráze objevily, ale závod mistrovství světa to je něco úplně jiného. Na rovinu říkáme, že tento závod patří mezi nejvýznamnější akce této sezóny.

Stalo se tak po dohodě s plochodrážní komisí mezinárodní motocyklové federace FIM. Po zrušení závodu v německém Schesselu byla ve složité situaci a samozřejmě i závodníci.  Pardubický klub se rozhodl vlastně letos již podruhé pomoci v této problematické době našemu sportu a především sportovcům. Ve chvíli, kdy není pořadatel takovéhoto závodu, mizí sportovní šance mnoha sportovců. My jsme ještě nalezli volné kapacity a můžeme dokonce i akceptovat původní termín závodu.

Možná se mnozí divíte, co budou dělat speciály na dlouhou dráhu v Pardubicích? Samozřejmě i my víme, že patří do Mariánských Lázních. Jenže současná těžká doba žádá i někdy hodně zvláštní rozhodnutí. Víme, že v Mariánských Lázních se hodně pracuje, ale opravit mantinely na kilometrovém oválu, aby odpovídaly současným bezpečnostním předpisům, to dá nejenom hodně práce, ale především i obrovské náklady. V současné době hodně těžký úkol. My věříme, že se na tamní kilometrový ovál závody mistrovství světa brzo vrátí, nemůže se však tak stát v letošním roce.

Závody na kratších oválech nebudou v letošním roce jenom o Pardubicích, ale také o polském Rzeszowu. Prostě jak jsme napsali „Covid doba“ žádá zvláštní činy. My jsme dali na váhu i to, že máme skvělé jezdce této disciplíny, dlouhodobě úspěšného Josefa France, letos v prvním finálovém závodě zastínil čtvrtým místem Hynek Štichauer a má před druhým a posledním závodem světového šampionátu šanci na životní výsledek. Třetím českým účastníkem závodu je jezdec, který byl také v minulosti účastníkem světového finále a to Martin Málek. Všichni tři by se na domácí dráze měli poprat o přední pozice.

Dvacet pět jezdců z deseti zemí bude bojovat o čtyři místa ve světovém finále 2022. Takže věříme v to, že tento závod nejenom diváky přiláká, ale hlavně potěší. Vstupné je stanoveno na 300 Kč a jak už je tradicí děti do 15 let mají vstup zdarma. Diváky jenom poprosíme, aby dodržovali platná nařízení MZ České republiky. Do hlediště by se měl dostat každý zájemce.

Na závěr jenom konstatování Pardubice se tímto třetím závodem ranku mistrovství světa a Evropy dostávají letos do čela pořadatelů těchto závodů. Navíc je před námi ještě první říjnový víkend a závod mistrovství světa juniorů a mistrovství světa flat track. Pardubice tak budou v letošním roce pořádat pět závodů těchto šampionátů – to je rekord, který asi jen tak někdo v ploché dráze nepřekoná.

Sdílet