Motokrosaři závodili v Kaplici, pokračovat budou v Petrovicích

Slunečnou neděli, plnou jezdeckých soubojů si užili fanoušci Kůta MM ČR motokrosu v jihočeské Kaplici, kde se konal již čtvrtý podnik našeho seriálu. Pořadatelé z Kaplice na trati i zázemí pořádně zapracovali a změny byly vidět hned od příchodu do areálu. Jen pouhý týden po tomto závodě se náš seriál přesune na druhou stranu České republiky. Další závod budou hostit Petrovice u Karviné, kde se poprvé v letošní sezóně představí i třída žen. Volný víkend čeká mladé jezdce třídy 85 ccm.

MX1

Dle očekávání byl v Kaplici nejrychlejším pilotem José Butron (JD Gunnex KTM Racing Team), který si z jihočeské trati odvezl padesát bodů a je stále lídrem třídy. Druhé místo získal Michael Sandner  (Motosport Chýnov v AČR). Ten si vybral závodění v Kaplici z důvodu příprav na MXoN, kam je nominován za tým Rakouska. Dvě čtvrtá místa součtově stačila na to, aby se na třetí stupínek postavil Dušan Drdaj (PP Racing), který je stále nejlepším českým pilotem ve startovní listině. Závod se vydařil i Martinovi Krčovi (Osička MX Team), pro kterého se bude Kaplice řadit k prozatím nejpodařenějším závodům sezóny. Celkově pátým jezdcem byl v Kaplici nenápadný Patrik Liška (HT Group Racing Team).

Na pátém závodě v Petrovicích můžeme opět očekávat dobré jezdecké souboje. Německý seriál ADAC není naplánován, ale průběžně šestý Max Nagl (Haas Racing Team) se během minulého týdne zranil a je otázkou, zda do Petrovic dorazí. Stoprocentními účastníky budou José Butron s červenou tabulkou nebo Dušan Drdaj. Michael Kratzer (KRTZ motorsport) ve druhé jízdě v Kaplici nebodoval, i tak se drží na průběžné trojce. Na čtvrté průběžné místo se po Kaplici vyšvihl Martin Krč.

MX2

Nejzajímavější závody tvoří bezpochyby jezdci třídy MX2. V Kaplici dokázalo několik z nich, že má šance bojovat o titul mistra republiky. Závod v Kaplici ovládl zkušený Filip Neugebauer (JD Gunnex KTM Racing Team), se kterým se na stupně vítězů postavil také Jan Wagenknecht (HT Group Racing Team) a Šimon Jošt (Osička MX Team). Všichni tři měli shodný počet čtyřiceti bodů. Čtvrtým jezdcem byl v Kaplici Markus Rammel (Motosport Chýnov v AČR), který hlavně ve druhé jízdě ukázal neskutečnou rychlost, stejně jako pátý Tomáš Kohút (Osička MX Team), který jel doslova stíhačku ze zadních pozic. A vyplatilo se!

I do Petrovic přijede s červenou tabulkou slovenský reprezentant Šimon Jošt, na kterého ztrácí východočeský závodník Jan Wagenknecht deset bodů. O třetí místo bude největší souboj mezi Tomášem Kohútem a Petrem Rathouským (Orion Racing Team). Ten v Kaplici odstoupil z druhé jízdy pro technickou závadu na motocyklu. Maximum bodů si z Petrovic bude chtít odvézt také pátý Neugebauer a šestý Marek Sukup (HT Group Racing Team).

85 ccm

I mezi nejmenšími piloty jsme v Kaplici mohli vidět zajímavé souboje o cenné body do hodnocení seriálu. Tím nejúspěšnějším byl se 47 body Dominik Kučeřík (Orion Racing Team), kterému sedla první jízda a vyhrál s velkým náskokem. Druhý skončil Martin Červenka (Orion Racing Team). Ten zajíždí stabilní výsledky a stále se ukazuje mezi špičkou jezdců. Do Kaplice přijel s červenou tabulkou Martin Závrský (NEW2 Project), kterému se nepodařila první jízda. Spravil si chuť vítězstvím v jízdě druhé. Jen těsně za pódiovým umístěním skončil Přemysl Zimek (Auctor MX Team). Povedené starty měl celkově pátý Stanislav Pojar.

Po devíti závodech drží červenou tabulku Dominik Kučeřík, druhý je se ztrátou sedmi bodů Martin Závrský a třetí Martin Červenka. Průběžně čtvrtým mužem pořadí je Vítězslav Marek (Cermen Racing Team), který prozatím vynechal čtyři závody. Pátým jezdcem je prozatím Přemysl Zimek. Nejlepší jezdci na pětaosmdesátkách budou pokračovat na domácím závodě Mistrovství Evropy v Kaplici, ti další na závodě Kůta MM ČR motokrosu v Opatově 12. září.

Veteráni

Dle papírových předpokladů bylo umístění na prvních třech místech v Kaplici téměř jasné. Plný počet bodů si odvezl bojovník Petr Bartoš (Orion Racing Team). V Kaplici se letos poprvé ukázal zkušený Martin Žerava (KRTZ motorsport), který předvedl skvělý výkon i přes dlouhodobé zranění ruky. Třetí místo bral Zdeněk Blábolil (Yamaha Čepelák Racing Team), kterému se v Kaplici dařily i starty. V první jízdě bral holeshot. Čtvrtou pozici si ve finále vyjel Vladislav Mužík (Motosport Chýnov v AČR) a pátým jezdcem byl jeho týmový kolega Georg Hammerl z Rakouska.

Do Petrovic přijede s červenou tabulkou Petr Bartoš, na druhém místě zmíněný Zdeněk Blábolil a na třetím Martin Brádka (4Cross Racing). Čtvrtým jezdcem je průběžně Vladislav Mužík a pátým Stanislav Horský (SMS Jižní Čechy).

Ve veteránech nad 50 let musela o pořadí rozhodnout druhá jízda. Vítězem se stal Petr Dokoupil (KRTZ motorsport) před Romanem Skalkou (Cajdašrot) a Josefem Nesejtem (MX Martin Group). Stejná trojice je i ve vedení seriálu. Čtvrtým jezdcem je Zdeněk Svoboda (Motosport Chýnov v AČR) a pátým Petr Kormunda (SMS Nepomuk).

Ženy

V Petrovicích se poprvé v letošní sezóně představí také třída žen, která se přesunula k juniorskému šampionátu. Po zranění Kristýny Vítkové (Q Racing Team) přebrala roli lídra rakouská závodnice Elena Kapsamer (Motosport Chýnov v AČR), která je v čele seriálu se 235 body. Na druhém místě se po pěti odjetých závodech drží Barbora Laňková (Orion Racing Team), na kterou bude určitě tlačit zkušená Lucie Simonová (4Cross Racing Team). Ta ztrácí jen tři body na průběžně stříbrnou závodnici. Čtvrté místo patří Sarah Schnelzer (Motosport Chýnov v AČR), jejíž cílem je dostat se mezi trojici nejlepších. Páté průběžné místo zaujímá Viktorie Lohniská (MTX Racing Team). Šestá je Rakušanka Alina Barthel (Motosport Chýnov v AČR), sedmá Aneta Čepeláková (Yamaha Čepelák Racing Team) a průběžné osmá je Jana Antošová (SMS Morava), která se při minulém závodě zranila.

 

Kalendář Kůta MM ČR motokrosu 2021

  1. 08. 2021 – Petrovice u Karviné
  2. 09. 2021 – Opatov
  3. 10. 2021 – Přerov
  4. 10. 2021 – Dalečín – družstva

 

 

Foto: Radek Lavička

Sdílet