V Pardubicích dominovala reprezentace Polska

Sobotní parné odpoledne patřilo na pardubickém plochodrážním stadionu závodu mistrovství Evropy družstev do 23 let. V závodě, který se odjel bez jediného pádu, triumfovala podle předpokladů reprezentace Polska. Ta ve dvaceti jízdách ztratila pouhé čtyři body a potvrdila, že je zřejmě jedinou zemí, která je v současné době schopna postavit tým bez slabého místa. O postupu našich severních sousedů do finále v lotyšském Daugavpils bylo rozhodnuto velmi brzy. Junioři týmu Wiktor Lampart, Jakub Miśkowiak a Mateusz Ciernik doplněni hvězdami ověnčenými tituly mistrů světa Bartoszem Smektalou a Glebem Chugunovem ztratili pouze dva body se Švédy, jeden s Janem Kvěchem a další s Nickem Škorjou, šestnáct jízd vyhráli, čtyřikrát byli druzí.

Za této konstalace bylo zřejmé už v polovině závodu, že zbývající týmy už bojují pouze o pořadí v závodě, nikoli o postup do finále. Tam se totiž mohl probojovat i tým z druhé pozice za předpokladu, že v závodě získá 45 bodů. Tolik totiž vybojovali ve druhém semifinále Němci. Lepší z druhé pozice semifinálových závodů doplňuje pořadatelské Lotyšsko a vítěze obou závodů Dánsko a Polsko.

Právě na druhou příčku pomýšlela naše reprezentace, ale již od začátku závodu začala ztrácet na Švédsko, které v prvních dvou sériích získalo náskok a bez problémů ho udrželo. Na postup však nedosáhlo. Náš tým naopak musel svádět souboj o každý bod s jezdci tří zemí, které tvořili takzvaný Mix team. Současná „covidová“ doba zkomplikovala složení mnoha reprezentací a tak dostali příležitost jezdci Slovinska, Rakouska a Slovenska v jednom týmu. Tento tým bojoval a byl jen kousek od překvapení v podobě místa na stupních vítězů. Naši jezdci nakonec třetí místo uhájili.

V českém týmu nejvíce bodů devět získal Jan Kvěch, pět Petr Chlupáč a po třech bodech Jan Macek a Daniel Klíma. Daniel Šilhán v závodě nestartoval. Pozitivum tohoto týmu je, že jako jediný nastoupil výhradně s juniory do 20 let. Na druhou stranu se čekalo více než jediná již zmíněná vítězná jízda, když Jan Kvěch porazil Mateuste Ciernaka a pouhé čtyři jízdy se ziskem dvou bodů.

Pardubický stadion si příliš neodpočine. Již v neděli 22. srpna se zde objeví nejlepší světový plošináři disciplíny „Long track“ a budou bojovat o postup do finále mistrovství světa 2022. No a nejenom pořadatelé, ale především fanoušci věří, že Josef Franc, Martin Málek a především Hynek Štichauer, který má skvěle rozjetý letošní šampionát, jim svým výsledkem výrazně zlepší náladu.

Sdílet