Ondřej Vostatek je nadšený z účasti na mistrovství světa

Dne 7. – 8. srpna 2021 se šestnáctiletý motocyklový jezdec Ondřej Vostatek poprvé představil na divokou kartu ve World SBK v Mostě v kategorii supersportů. Dařilo se mu už v tréninku, kde zajel desátý nejlepší čas a v obou závodech bojoval o bodované příčky.

Při pátečním tréninku se Ondřej seznámil se svým týmem a motocyklem. Společně nastavovali podvozek a motorovou brzdu. Na motocykl ve specifikaci Supersport, který disponuje především výkonnějším motorem, se musel Ondra ihned adaptovat. Ve svých šampionátech FIM CEV Repsol a ESBK je totiž zvyklý používat motocykl se stockovým motorem bez úprav. Od začátku se však na motocyklu cítil velmi dobře a už ve druhém tréninku zajel desátý nejlepší čas.

V sobotní kvalifikaci bojoval o umístění v top 15 a svůj čas zlepšil na 1:36,7. Ve druhé části kvalifikace, ale vyjel na trať sám a už se mu nepodařilo čas zlepšit. Hodně soupeřů svůj čas ještě vylepšilo a Ondřej nakonec skončil na 21. místě.

V prvním závodě Ondřej dobře odstartoval. Brzy se probojoval na 17. pozici. Jel ve skupince bojující o 15. – 20. místo. Díky soubojům se podařilo jednomu ze soupeřů poodjet a Ondřej bojoval dál o místo šestnácté. Závod byl bohužel předčasně ukončen červenou vlajkou, kdy zbývalo ještě 7 kol do konce závodu. Ondřej v tuto chvíli figuroval na místě dvacátém a nemohl dál pokračovat v boji o nejlepší umístění.

V neděli zkusil tým ještě do warm upu změnu v nastavení motocyklu. Ve druhém závodě Ondra opět dobře odstartoval. Podařilo se mu dostat do vnitřku a výborně projet kritickou první a druhou zatáčku po startu. Posunul se tak na osmnáctou pozici a začal bojovat znovu o bodované příčky. Tři kola do konce závodu jel Ondřej už na čtrnácté pozici a v předposlední zatáčce posledního kola ještě zaútočil na místo třinácté. To se mu povedlo, avšak soupeř to Ondrovi vrátil v poslední zatáčce. Ondřej nakonec dojel do cíle na těsném 14. místě a vybojoval své první body v mistrovství světa.

Ondřej Vostatek po závodech uvedl: „Mám velkou radost z tohohle víkendu a moc jsem si to užil. Jelo se mi dobře, tým a motorka fungovala skvěle! Už od pátku se o mně v paddocku vědělo. Jezdil jsem stabilně a vyrovnaně. Dokázal jsem se rychle přizpůsobit. Jsem tady jeden z nejmladších a mám před sebou ještě velký kus práce, ale všem jsem ukázal, že sem patřím. Jsem rád, že jsem měl možnost se ukázat taky českým fanouškům, protože jezdím hlavně ve Španělsku. Bylo to moc fajn. Hrozně rád bych poděkoval všem, co mi umožnili tady startovat, svému týmu, sponzorům a partnerům, skvělým fanouškům a hlavně rodině za obrovskou podporu.“

Sdílet