Zajímavý projekt na pardubickém plochodrážním oválu

Na zdejší stadion zamířilo devět kvalitních juniorských reprezentantů Polska na své soustředění. Podle informací se jednalo o první zahraniční soustředění, jehož součástí byl i kontrolní závod s naší juniorskou reprezentací. Toto měření s jezdci se země, která za posledních deset let měla osmkrát mistra světa v kategorii juniorů, nemělo jenom sportovní záměr, ale také ten společenský.

Vážnost této akci dodala přítomnost nejvyššího muže evropské ploché dráhy a samozřejmě také té polské Piotra Szymańského a dále manažérů obou reprezentací Rafala Dobruckého a Filipa Šitery, kterého za českou stranu samozřejmě podpořil i šéf naší ploché dráhy Petr Moravec.

Došlo k zajímavému porovnání stylu přípravy a českou stranu samozřejmě potěšilo, že v kontrolním závodě byl nejlepší Jan Kvěch. Pro nás všechny však bylo nesmírně poučné sledovat, jak to v zemi, kde plochá dráha patří k nejúspěšnějším sportům, dělají a mohli se ledacos naučit. Speciálně současná doba není o uzavírání se světu a hraní si na svém písečku. Konec konců obě strany to už v minulosti praktikovali, když před dvěma lety přijala česká juniorka pozvání do juniorských soutěží PZM. Není třeba říkat, že to určitě pomohlo tenkrát více nám než polské straně, škoda, že „covid“ tuto spolupráci na chvíli zastavil.

Součástí soustředění bylo i setkání jezdců Long track. Nově vzniklá polská reprezentace se na dráze rozkoukává, ale v budoucnu může být samozřejmě těžkým soupeřem. Ani v této oblasti nezůstalo pouze u polské účasti. Na dráhu vyjel čtvrtý muž průběžné klasifikace mistrovství světa náš Hynek Štichauer a poprvé tento speciální motocykl zkoušel i Václav Milík.

Tato spolupráce může nejenom naší ploché dráze jenom pomoci a je dobře, že opět jsme včele aplikace nových nápadů.

Foto: Petr Makušev

Sdílet