MS Side 2021 odstartuje v Jiníně

Po třinácti letech se o víkendu 21. a 22. srpna vrací na legendární trať v jihočeském Jiníně nedaleko Strakonic mistrovství světa FIM v sajdkárkrosu. Po zrušené sezóně 2020 a letos zrušených závodech na Ukrajině, v Nizozemsku, Německu a dvou francouzských závodech půjde o zahajovací podnik letošního světového šampionátu. Ten dostal vzhledem k epidemiologické situaci pro rok 2021 nový formát. Promotér světového šampionátu v sajdkárkrosu a FIM tak zareagovali na pandemickou situaci, aby bylo možné vůbec šampionát uspořádat. 

„Prakticky od zimy jsme s ohledem na neustále se měnící situaci jednali o tom, kdy budeme moci sezónu zahájit. Prioritou bylo, aby závody byly z pandemického hlediska bezpečné, a přitom se jezdci mohli předvést svým fanouškům,“ popisuje promotér šampionátu Martin Beňa z APO Multimedia a dodává. “Jednali jsme se všemi organizátory a jsme rádi, že zejména díky podpoře Autoklubu ČR a agentuře CzechTourism odstartuje seriál v České republice. Díky dlouholetému úsilí vylepšování celého areálu se navíc podařilo vrátit MX Enduro Park do světového kalendáře FIM. V redukovaném kalendáři zůstaly oba podniky na české půdě a nestane-li se nic zásadního, v říjnu se mohou diváci po Jiníně těšit i na finálový závod v Kramolíně, kde se bude rozhodovat o titulech.“ Favority na titul jsou zejména posádky Etienne Bax / Nicolas Musset, Marvin Vanluchene / Robbie Bax. Mezi favority na titul mistra světa je i elitní český spolujezdec Ondřej Čermák s nizozemským pilotem Julianem Veldmanem.

Z důvodu snížení počtu podniků v sezóně promotér ve spolupráci s FIM pozměnil program závodního víkendu, když jezdci absolvují v průběhu jedné GP hned tři bodované rozjížďky. To znamenalo změny zejména u sobotní kvalifikace, která se skládá ze dvou měřených tréninků. Nejrychlejších dvanáct z každé skupiny pak postoupí přímo do finálových jízd. Zbývající jezdci budou mít šanci se kvalifikovat v tzv. poslední šanci, z níž postoupí šest nejrychlejších. Třicet postupujících z kvalifikace pojede v sobotu jednu rozjížďku v délce 30 minut a dvou kol. V neděli pak absolvují zbývající dva víkendové závody.

Každá letošní Grand Prix tak bude sestávat ze tří jízd a celkově za sezonu bude odjeto dvanáct závodů. Bodování posádek bude stejné a GP vyhraje vždy ta s nejvyšším počtem bodů. Při stejném počtu bodů rozhodne o pořadí výsledek třetí jízdy.

Součástí nabitého víkendového programu v Jiníně bude rovněž první závod letošního Mistrovství Evropy ve čtyřkolkách. Také pro tento šampionát se jedná o zahajovací závod sezóny, když se jedná o historicky první závod tohoto šampionátu na území České republiky.

Kalendář sezóny WSC 2021 – FIM Sidecar Motocross World Championship

21. – 22.8. Jinín / Česká republika

18. – 19.9. Oss / Nizozemsko

25. – 26.9. Lange / Estonsko

9. – 10.10. Kramolín / Česká republika

 

Kalendář sezóny EMX Quad European Championship 2021

21. – 22.8. Jinín / Česká republika

4. – 5.9. Mladina / Chorvatsko

25. – 26.9. Lange / Estonsko

9. – 10.10. Kramolín / Česká republika

Sdílet