Dominik Kovařík získal ocenění projektu Fair-play motorsport

Ve svém pátém roce ocenil projekt Fair-play motorsport Autoklubu České republiky dalšího jezdce. Tentokrát je to třiadvacetiletý motokrosař z jižních Čech Dominik Kovařík, který při závodě Mistrovství České republiky v motokrosu juniorů v Jiníně 19. června neváhal při závodě zastavit a pomohl bezvládně ležícímu soupeři, který spadl na nepřehledném místě. Ocenění předal Dominikovi prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček společně s hvězdným jezdcem MXGP Timem Gajserem při MXGP v Lokti v neděli 25. července. S mladým motokrosařem jsme udělali krátký rozhovor na téma fair-play.

Dominiku, dostal si ocenění projektu Fair-play motorsport Autoklubu ČR za svůj fair-play čin, představ se nám a popiš, kdy a co se stalo?

Jmenuji se Dominik Kovařík, je mi 23 let, jsem z Třeboně a jezdím závodě motokros. Při závodech Mistrovství republiky juniorů v Jiníně u Strakonic došlo k pádu jednoho ze soupeřů, který zůstal bezvládně ležet na trati za takovým odskokem. Když jsem projížděl kolem něho, tak jsem zastavil a šel mu na pomoc.

Jak dlouhou se motokrosu věnuješ?

Motokrosu se věnuji od svých pěti let. Je to tedy už osmnáct let.

Byl si za tu dobu svědkem nějakého obdobného fair-play činu, který Tě třeba inspiroval?

Asi jsem nebyl svědkem podobného fair-play činu, ale viděl jsem různě na YouTube jak si kluci pomáhají, když někdo spadne, ale asi osobně, že bych viděl něco podobného, to nemohu říct.



Je nějaký jezdec tvým vzorem pro jeho fair-play chování?

Asi osobně nemám žádného jezdce jako svůj vzor z hlediska fair-play chování.

Jak bys zhodnotil obecně úroveň fair-play českém motokrosu?

Myslím si, že to není na špatné úrovni. Mimo trať jsme s kluky kamarádi a na trati jsme soupeři a dupeme do toho co to jde. Někdy i dost tvrdě, ale když už se něco takého stane, tak si myslím, že tu máme kluky, kteří by pomohli. A hlavně jak říkám, jsme kamarádi a myslím si, že u nás v České republice je to na dobré úrovni.

Závodíš v juniorském MMČR i v rámci krajského přeboru, jak bys srovnal úroveň fair-play na kraji a republice?

Tak v tom asi žádné srovnání nemám. S kluky se potkáváme jak na mistrovství republiky, tak na krajských přeborech a dá se říci, že jezdíme stále v podobném složení dohromady. To bych tedy řekl, že je úplně stejné.

Líbí se Ti iniciativa Autoklubu ČR s projektem Fair-play motorsport? Je podle tebe propagace fair-play v motorsportu důležitá?

Ano, líbí se mi to. Myslím si, že to je správná věc. A jsem rád, že v České republice něco podobného máme. Propagace fair-play je určitě důležitá. Nikdy nevíte, kdy třeba v motokrosu na té zemi budete ležet vy.

Co bys poradil z hlediska fair-play dětem, které začínají s motorsportem a jejich rodičům?

Určitě ať se drží fair-play chování, protože je to správná věc.

A vzkaz na závěr pro motokrosaře, kteří se třeba jednou ocitnou v podobné situaci, jako ty v Jiníně?

Ať se zachovají férově, protože zdraví máme jen jedno a je to to nejdůležitější. A když už tam bude někdo bezvládně ležet, tak je lepší se vykašlat na celý závod raději pomoct klukovi, který to fakt potřebuje než mít doma na poličce pohárek za dvě stovky. Ten si můžete vybojovat další víkend.  

Sdílet