Jáchym Galáš závodil v belgickém Spa

Sedmikilometrová přírodní trať, která je jednou z ikon evropského okruhového závodění, přivítala účastníky TCR Europe v rámci dalšího závodního víkendu, kdy na jezdce čekala dvojice samostatných závodů a samozřejmě mnoho průjezdů přes slavnou pasáž „Eau Rouge“.  

Na velmi obtížné trati se učil najít správnou rychlost i Jáchym Galáš. Jeho výkon stačil na desátou řadu na startovním roštu i s ohledem na penalizaci v podobě posunu o tři místa, kterou si přivezl po závodě v Zandvoortu.

Průběh prvního závodu bohužel nebyl vůbec příznivý pro tým Janík Motorsport. Jáchym Galáš svůj první závod na belgické trati nedokončil. Zajištění potřebných částí pro opravu pochroumaného vozu Jáchyma Galáše si vyžádalo noční transport dílů přes celé Německo až na české hranice a zpět, ale pro možnost startu Jáchyma v sobotním programu to bylo nezbytné.

Pohled na startovní rošt druhého závodu prozradil, že tým mechaniků Janík Motorsport zvládl i velmi nesnadnou situaci a nastoupil opět v plné sestavě – Jáchym Galáš v deváté řadě. Sobotní závod byl nesmírně komplikovaný už od samého startu, kdy nebyly jasné podmínky, které budou panovat během závodu. Dešťové mraky hrozily přívaly vody, trať byla v několika úsecích mokrá. Velmi složitá situace s ohledem na volbu nastavení a obutí vozu.

Ve velmi dramatickém závodě plného předjížděcích manévrů byl vůz týmu Janík Motorsport hodně vidět a postupné probíjení týmového kolegy Maťo Homoly na čelo závodu se zastavilo při mávání šachovnicového praporku až na druhé příčce! Skvělý počin pro Maťo Homolu a tým Janík Motorsport na legendární trati Spa-Francorchamps ve druhém závodě podtrhl dokončeným závodem Jáchym Galáš.

Ze Spa si Maťo Homola odváží 46 bodů do hodnocení šampionátu TCR a Jáchym Galáš 6 bodů v dílčím hodnocení trofeje Rookie jezdců. Tabulka šampionátu v rámci hodnocení týmů ukazuje Janík Motorsport na průběžném celkovém sedmém místě se ziskem 128 bodů.

Majitel týmu Janík Motorsport, Václav Janík uvedl: „Děkuji celému týmu za skvěle odvedenou práci, která přinesla senzační výsledek v podobě druhého místa. Věříme, že se nám podaří pódiová umístění zopakovat i v nadcházejících závodech.“

„Získal jsem spoustu zkušeností ve Spa. Místní trať je opravdu specifická a obtížná. Pro výsledek jsem se snažil udělat maximum,“ sdělil po závodech mladý závodník.

Zdroj a foto: Janík Motorsport

Sdílet