Jubilanti: Motokrosař Baborovský slaví sedmdesát

Karlovarský rodák a jeden z nejúspěšnějších motokrosových závodníků československé historie dnes slaví životní jubileum 70 let.

Během své kariéry posbíral několik významných trofejí po celém světě. Řadil se mezi nejrychlejší světové piloty. Za velkou louží dokázal doslova vyválčit druhé místo v nabitém a velice prestižním závodě INTER AM v roce 1973.

Zejména v roce 1975 měl neskutečnou životní formu. Dokázal porazit světová esa, kterými byli de Coster, Everts, Rahier, Mikkola, Mojsejev a další. Baborovský byl jezdcem, který nedaroval žádnému soupeři ani centimetr motokrosové dráhy. I v tom nejmenším závodě bojoval, jako by jel mistrovství světa. Na závody se vždy tvrdě připravoval a nechal v nich pokaždé maximum svých sil. Opakované vykloubení ramene pro něj však bohužel znamenalo předčasné ukončení kariéry.

V roce 1975 se Antonín Baborovský byl součástí zlatého týmu mistrovství světa družstev 500 ccm, v té stejné soutěži získal i stříbrnou medaili ve třídě 250 ccm. A z družstev má i bronz z roku 1973.

V roce 1975 se účastnil závodů mistrovství světa ve třídě 125 ccm, kde skončil celkově třetí. O rok později slavil zisk titulu mistra republiky ve třídě do 250 ccm.

Dařilo se mu i v jednotlivých závodech Grand Prix, tři závody vyhrál, čtyřikrát skončil druhý a na třetí stupínek se postavil šestkrát.

Jubilantovi přejeme mnoho sil a zdraví do dalších let!

 

Sdílet