Rally Hustopeče ovládli Pech s Uhlem

Třetí podnik letošního seriálu SONAX Mistrovství České republiky v rally se odehrál na jižní Moravě v okolí Hustopečí. Nejmladší podnik českého mistrovství si za šestnáct let svého působení již získal značkou oblibu mezi posádkami, kterých se na start postavilo bez dvou rovných sto. Po dlouhé době se k tratím mohli vrátit také diváci, ti viděli perfektní souboj o vítězství mezi Pechem a Kopeckým.

Úvodní sekce vyšla lépe plzeňském jezdci o pouhé 2,2 sekundy. Za nejrychlejší dvojicí se seřadil Mareš s novým vozem, jeho pokořitel ze Šumavy Černý a nejlepší pětku uzavíral Jakeš. Stejné pořadí vydrželo až do konce první etapy, Kopecký ale na RZ3 Pecha poprvé v závodě porazil a dal tak jasně najevo, že hodlá o vítězství tvrdě bojovat. Za nejlepší pětkou přenocovali Březík a Stříteský. Pořádně divoké to bylo mezi vozy s jednou poháněnou nápravou. Jako střela letěl navrátilec Talaš, ale v poslední rychlostní zkoušce dne urazil kolo a etapové vítězství přenechal Janu Dohnalovi. Tomu tradičně sekundoval jeho jmenovec René, za kterým dokončili první etapu Hordossy a Brož s dalšími Peugeoty 208.

Sobota nabízela dva průjezdy dvou kratších rychlostních zkoušek doplněné o královský test Hustopečsko, který měřil téměř 23 kilometrů. Pech ovládl první dva ranní testy a v horkém počasí navýšil svůj náskok. Na nejdelší rychlostní zkoušce dne zatroubil k útoku Kopecký a z Pechova náskoku ukrojil více než polovinu! Exceloval zde druhým časem Stříteský, který se tím osamostatnil na šestém místě před Březíkem. Rozdíly mezi dalšími jezdci narůstaly, pozornost se tedy soustředila hlavně na souboj o vítězství. Rozhodujícím momentem letošního závodu byl druhý průjezd Starovickou „erzetou“. V té Kopecký s Pechem prohrál o 7,5 sekundy a bylo zřejmé, že pokud zkušenou plzeňskou posádku nepotká smůla, bude to mít dvojice ve Škodě Fabii Rally2 již pořádně těžké. Druhý průjezd poslední RZ Hustopečsko opět ovládl Kopecký, ale na Pecha mu zbývalo ještě 6,1 sekundy. Pořadí za nimi se nezměnilo, bronz tedy slavil Mareš před Černým, Stříteský na poslední rychlostní zkoušce přeskočil Jakeše za kterým dokončil Březík. Nejlepší desítku uzavřeli Odložilík, Cvrček a Vlček. Ani mezi vozy s jednou poháněnou nápravou se pořadí z první etapy nezměnilo. Zvítězil tak Jan Dohnal, před vítězem Peugeot Rally Cupu René Dohnalem, bronz ve dvoukolkách a stříbro v Cupu bere Robert Hordossy, za nimi dokončil Dominik Brož. Nejlepší pětku dvoukolek uzavřel David Soldát.

Dalším podnikem seriálu SONAX Mistrovství České republiky v rally 2021 bude začátkem července středočeská Rally Bohemia s centrem v Mladé Boleslavi.

Sdílet