Lak Racing Rallye Plzeň ovládli domácí Pech s Uhlem

V sobotu 5. června odstartoval druhý letošní podnik Rallysprint série. Po úvodní Kopné se soutěžní posádky přesunuly do západočeské metropole, která zažila obnovení známého závodu po 31 letech. Pořadatelé připravili velmi pěkných osm rychlostních zkoušek na čtyřech úsekách. Servisní zázemí soutěž našla na letišti v Líních.

S číslem 1 na boku svého Fordu Focus WRC přejeli startovní rampu úřadující mistři republiky Václav Pech s Petrem Uhlem. Ty měl potrápit hlavně Filip Mareš, za kterým nakonec startoval Vojtěch Štajf, protože Petr Semerád s Martinem Vlčkem se ze závodu omluvili. Místo nich se naopak po dlouhé pauze objevil ve startovním poli Václav Kopáček, a právě on se stal jediným dílčím přemožitelem domácího „Ášína“. Ten ovládl suverénně všechny rychlostní zkoušky kromě posledního úseku Chotíkov – Čemíny a zaslouženě tak zvítězil. Druhé místo obsadil Filip Mareš, který start bral hlavně jako udržení se v tempu před dalším závodem SONAX MČR v rally. Kromě cenného Pechova skalpu na RZ8 je vynikajícím výsledkem pro Kopáčka i celkové třetí místo. Ostrý souboj v závěru mezi Štajfem a Odložilíkem nakonec vyzněl pro prvně jmenovaného, který si tak odvezl bramborovou příčku.

Seriál Rallysprint série je určený primárně pro vozy s jednou poháněnou nápravou. Mezi těmi byl nejrychlejší Jan Dohnal s Ivo Vybíralem na voze Renault Clio S1600. Také ti zde vládli stylem start – cíl a připisují si tak první letošní vítězství v tomto seriálu. Druhé místo obsadil David Štefan za volantem Peugeotu 208 Rally4, ten se na stříbrné pozici držel celý závod, na mokré trati sice zaznamenal i horší, než druhý čas, ale na vodě skvěle jedoucího Srba to přece jen stačilo. Ten navíc v závěru inkasoval penalizaci dvě minuty, a tak o bronzovou příčku přišel. Pro životní výsledek si tedy dojel mladý Miroslav Číž za volantem staršího Peugeotu 208 R2. Tomu se podařilo porazit řadu zkušenějších soupeřů a výrazně tak na sebe při svém teprve třetím startu upozornil.

Česká trofej historických automobilů se stala kořistí Martina Klika s domácí navigátorkou Lucií Vondřičkovou, kteří krotili bílou Ladu VFTS. Na druhé místo se ztrátou pouhých 6,7 sekundy vystoupila další smíšená dvojice, tentokrát Káňa – Kalistová. Bronz si odvezli Váchovi s Nissanem Sunny GTi. Na povedený plzeňský závod naváže začátkem srpna Rally Fulnek, kterým letošní Rallysprint série završí svou první polovinu.

Sdílet