FIM MiniGP World Series s českou účastí!

Nový světový šampionát pro jezdce ve věku 10–14 let v disciplíně Miniracing byl dnes představen Mezinárodní motocyklovou federací FIM a promotérskou společnosti Dorna Sport. V kalendáři závodů národních soutěží jsou i čtyři podniky pod hlavičkou Alpe Adria Motorcycle Union (AAMU), ve které má výrazné aktivní zastoupení Autoklub České republiky. Nejvíce českých nadějí na startu FIM MiniGP Alpe Adria Series a jeden závod v České republice – to je cíl pro rok 2021!

Vytvořením světového seriálu FIM MiniGP se FIM společně s národními federacemi a společností Dorna snaží poskytnout jezdcům po celém světě jedinečný a standardizovaný způsob, jak začít svou kariéru v silničních závodech motocyklů. V rámci sezóny se závodníci na motocyklech OHVALE GP-0 160 poměří v národních kolech, první tři pak postupují do finále, které se uskuteční v polovině listopadu v rámci MotoGP ve Valencii. Vítěz má zajištěnou vstupenku do Northern Talent Cupu nebo dalších mezinárodních seriálů nadějí silničních závodů motocyklů z programu Road to MotoGP.

U zrodu MiniGP byl Matěj Smrž za Komisi silničních závodů ve FIM nejen jako člen pracovní skupiny připravující šampionát, ale i jako zástupce Autoklubu ČR v AAMU. „Mám obrovskou radost, že se zbrusu nový světový šampionát pro jezdce ve věku od 10 do 14 let rozjede už letos. A je skvělé, že se ho budou moci účastnit i české naděje v rámci FIM MiniGP Alpe Adria Series, tedy unie, která sdružuje 11 národních federací, včetně Autoklubu ČR. Odjedou se čtyři podniky, dva na Slovensku, jeden v České republice a poslední závod bude hostit Chorvatsko. Zastoupení českých jezdců vypadá velmi slibně, a i když to nebylo vůbec jednoduché, podařilo se vše domluvit už pro letošní rok,“ informoval Matěj Smrž.

„V Alpe Adria sérii MiniGP máme nejsilnější jezdeckou základnu, celkem devět startujících. Závod v České republice se pojede v polovině srpna v Chebu, kde se zároveň bude konat podnik Mezinárodního mistrovství České republiky v Miniracingu. Od společného termínu očekávám další skvělou popularizaci mezi nejmladšími zájemci o silniční závody motocyklů,“ doplnil Aleš Eder, zástupce Miniracing Czech Republic v komisi SZM. Miniracing je u nás přitom stále populárnější, i díky provedeným změnám, které zkvalitněním Miniracing Czech Republic pod hlavičkou Autoklubu ČR vedlo k velice dobrému zaplnění startovních roštů.

„Vítám obrovskou příležitost pro nejmladší jezdce, která se novým světovým šampionátem této věkové kategorie otvírá v rozvoji jejich kariéry. Je to výborný počin, všem, co se na jeho realizaci podíleli, a těší mě, že mezi nimi byl i Matěj Smrž, patří velké poděkování. Alpe Adria začíná opět fungovat a je vidět, že nové vedení to s budoucností této motocyklové unie myslí skutečně vážně a o to víc mě to těší, když zástupcem prezidenta je bratr Matěje, Jakub Smrž. Českým reprezentantům v MiniGP přeji co nejlepší výsledky a pevně věřím tomu, že výherce uvidíme ve finálových listopadových závodech ve Valencii!“ vzkázal Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a člen Představenstva Mezinárodní motocyklové federace FIM.

K federacím Francie, Indonésie, Irska, Itálie, Malajsie, Nizozemska, Severní Ameriky, Portugalska, Kataru, Španělska a Velké Británie se tak připojuje také Alpe Adria Motorcycle Union, a takto vypadá provizorní kalendář:

Kalendář FIM MiniGP Alpe Adria Series

termín místo stát délka okruhu
24.–25. 7. 2021 Slovakia Ring Slovensko 1171 m
7.–8. 8. 2021 Dľhá Slovensko 1100 m
14.–15. 8. 2021 Cheb Česká republika 1202 m
25.–26. 9. 2021 Maruf Slovinsko 1500 m

Jednou z podmínek pro přijetí do FIM MiniGP World Series byl minimální počet 15 jezdců, a i když startovní listina je stále provizorní a může být doplněna dalšími závodníky, pro české barvy to nevypadá vůbec špatně, a i v tomto případě musíme naším jezdcům z Miniracing Czech Republic poděkovat a těšíme se na jejich úspěchy na světové scéně!

Česká republika – 9 jezdců: Jan Verner; Karolína Jandíková; Jindřich Škopek; Václav Bittman; Tadeáš Benáček; Ondřej Zavřel; Justýna Císařová; Viktor Čech; Dita Štipčáková

Slovensko – 5 jezdců: Ladislav Veverka; Bruno Kis; Lukáš Vegh; Viktor Csemez; Lukáš Kozubik

Slovinsko – 1 jezdec: Tian Krsevan

Startovní listina není uzavřená, všichni zájemci o start ve FIM MiniGP Alpe Adria Series (věk 10-14 let) mají dveře otevřené, mohou se obrátit s dotazem na e-mail: matej.smrz@autoklub.cz

Další informace najdete v dnes vydané prezentaci FIM MiniGP Media Information (anglicky)

Sdílet