Jáchym Galáš bodoval ve francouzském Le Castellet

V rámci okruhové série TCR Europe se druhý závodní víkend uskutečnil na francouzském okruhu Paul Ricard, který hostí i prestižní závod Formule 1 v letošním roce. Juniorský jezdec Jáchym Galáš v sobotním Race 1 poprvé bodoval, když se mu podařilo umístit na dvanácté příčce a zároveň si připsal vítězství v kategorii Rookie. Zkušený slovenský jezdec Maťo Homola si připsal body za jedenácté místo v Race 1 a za skvělé deváté místo v Race 2.

Páteční den měl na programu volné tréninky, ve kterých se oba jezdci přibližovali umístěním v TOP10 a dokázali se tak připravit na kvalifikační jízdy. Sobotní kvalifikace pro jezdecké duo Jáchym-Maťo nedopadla dle očekávání, kdy oba jezdci ztráceli především v rychlých úsecích závodního okruhu, což mělo za výsledek šestnácté místo pro Maťa Homolu a osmnácté místo pro Jáchyma Galáše na startovním roštu.

V sobotním Race 1 si oba jezdci výrazně polepšili a dokázali se přiblížit první desítce závodníků. Dvanáctá příčka přinesla první body v evropské sérii pro Jáchyma Galáše, který zvítězil v rámci kategorie – TCR Europe Rookie a premiérově se tak dostal na stupně vítězů. Týmový kolega Maťo Homola dokázal v Race 1 také bodovat a ze své startovní šestnácté pozice se probojoval až na jedenácté místo, což mu přineslo 9 bodů do celkového hodnocení.

Ve druhém závodě se podařilo skvěle odstartovat slovenskému jezdci Maťovi, který se tak po několika soubojích se soupeři prodral až do TOP10 a do cíle dorazil na devátém místě. Veškeré změny na voze a přizpůsobená nastavení, která se provedla po první závodě, tak přinesla tížený výsledek celému týmu. Race 2 se bohužel nepodařilo dokončit českému závodníkovi Jáchymovi, který se těsně po startu dostal do těsného souboje s jedním ze závodníků, a jeho vůz to poškodilo v takové míře, že nebylo možné tento závod dokončit.

Majitel týmu Janík Motorsport, Václav Janík uvedl: „Těší mě, že mohu vidět určitá zlepšení v našich umístěních a věřím, že to tak bude nadále i pokračovat. Oba jezdci předvedli kvalitní výkony a my si znovu odnášíme spoustu nových zkušeností. Děkuji celému týmu za výbornou reprezentaci na francouzském okruhu Paul Ricard.“

„Po prvním závodě jsme se rozhodli udělat na voze spoustu změn, aby to více vyhovovalo mému jezdeckému stylu, což mi pomohlo se probojovat až na devátou příčku v Race 2. Všichni jsme rádi, že se nám podařilo umístění v TOP10 a můžeme tak vidět zlepšení našeho výkonu. Děkuji celému týmu za odvedenou práci a partnerům, fanouškům za podporu,“ uvedl Slovák Homola.

„Vážím si výsledku, kdy se mi podařilo si připsat první body v rámci TCR Europe a zvítězit v kategorii Rookie. Byla velká čest stát na podiu se zvučnými jmény z této série a věřím, že se mi podaří podobný výsledek i na holandském okruhu – Zandvoort,“ prozradil s nadšením Jáchym Galáš.

Sdílet