Filip Salač jedenáctý ve smutném Mugellu

V neděli 30. května vyvrcholil letošní šestý závod světového šampionátu silničních motocyklů. V závodě nechyběl v kategorii Moto3 Filip Salač, český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky. Ten do závodu startoval z osmnáctého místa, po skvělém startu se bohužel propadl pořadím a cílem neuvěřitelně vyrovnaného závodu projel nakonec jako jedenáctý. Vzhledem k úmrtí jeho kamaráda Jasona Dupasquiera jsou bohužel dnešní výsledky zcela nepodstatné.

V ranním warm-upu byl Filip dvaadvacátý. „Ráno se warm-upu se mi vůbec nejelo dobře, pořád jsem myslel na Jasona, co se může stát a co nemůže, protože je to můj kamarád. Je v kritickém stavu a bojuje o život, takže to pro mě nebylo nic příjemného, a ještě půl hodiny před závodem bylo skoro oficiální, že závod nepojedu. Fakt jsem se nemohl soustředit, nešlo mi to, ale nakonec jsem si patnáct minut před startem závodu řekl, že prostě musím bojovat a nesmím to vzdát. To riziko k tomu bohužel patří,“ okomentoval ranní část nedělního dne Salač, který dnešní den označil za asi nejtěžší ve své tříleté kariéře v MotoGP.

V závodě se českému zástupci skvěle podařil start a hned v prvním kole se dostal na sedmou pozici. Tu se mu bohužel nedařilo udržet hlavně kvůli rychlosti na cílové rovince a brzy se propadl na konec bodované patnáctky. Pořadí se neustále přelévalo, přesně jak Salač peedikoval po kvalifikaci. Od čtrnáctého kola se Filip začal posouvat pořadím a do posledního kola vjížděl na hranici první desítky! Cílem nakonec projel na jedenáctém místě s pouhou jednou vteřinou ztráty na vítězného Foggiu. „V závodě jsem měl dobrý start, pak jsem se pohyboval v první skupince. Závod jsem dokončil na jedenáctém místě, ztrácel jsem trochu na rovinkách. Byl to těžký závod, ale je to nepodstatné, protože jsme se právě dozvěděli, že Jason zemřel. Je to strašné, výsledky a všechno tady okolo motorek jde dnes stranou. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem jeho blízkým,“ řekl Filip Salač po dnešním závodě.

Filip si tak připsal dalších pět bodů do tabulky a momentálně drží jedenáctou příčku. Kolotoč MotoGP se nyní přesouvá do Barcelony a hned příští víkend zde jezdce čeká sedmý letošní závod. Týmy jsou však teď zdrcené smrtí Jasona Dupasquiera z Filipova bývalého týmu Prüstel GP, který po včerejším pádu zemřel dnes v nemocnici. Bylo mu pouhých devatenáct let. Čest jeho památce.

Sdílet