Sobotní tréninkové jízdy předčasně ukončil déšť a kroupy

V sobotu 29. května 2021 se uskutečnily dvě tréninkové jízdy na jubilejní závod ME Ecce Homo 2021. Druhou jízdu však neodjeli všichni, podmínky pro start byly velmi proměnlivé a v horní části trati bylo již opravdu hodně vody. Vzhledem k bezpečnosti a také proto, aby jezdci zbytečně nezničili pneumatiky, se špička startovního pole rozhodla druhou tréninkovou jízdu obětovat.

V první tréninkové jízdě by TOP 5 kompletně ovládli italští borci, kdyby jim jejich nadvládu nenarušil šternberský talent Petr Trnka. První dvě místa obsadili Merli s Faggiolim, jak se dalo předpokládat, a na pomyslném stupínku pro vítěze, se objevil domácí pilot Petr Trnka. Ten na zatím nepřekonatelného Faggioliho, který má na kontě 11 titulů mistra Evropy a 14 titulů v národním šampionátu, ztratil pouhé tři vteřiny.

Miloš Beneš, jeden z nejrychlejších českých jezdců, byl v tréninku šestý, ten ale zajíždí nové brzdy. Dařilo se Petru Vítkovi s Osellou PA30, který obsadil sedmé místo. Sébastien Petit s vozem Nova NP 01-2 byl osmý a desítku nejlepších uzavřeli dva Švýcaři, otec se synem, Robin Faustini a Simon Hugentobler, který jede ve Šternberku úplně poprvé.

Rozdělení v šampionátu Mistrovství Evropy je do několika skupin. Skupinu 1 ovládl v tréninku Dan Michl s Lotusem Elise s časem 3:18,60. Skupinu 2 polský závodník „Dubai“, který zajel nejlepší dnešní čas 3:28,74, ve skupině 3 zvítězil Lukáš Vojáček se Subaru Impreza WRX STI (3:50,14). Peter Ambruz má prvenství ve skupině 4 a Aleš Prek, který se po letech vrátil na Ecce Homo, obsadil první místo ve skupině 5. Skupiny E2-SS a E2-SC jsou naprosto jasné. Tam vítězí Merli s Faggiolim.

Mezi evropskými historiky si nejlépe vedl Francouz Jean Marie Almeras s jeho krásným Porsche 935. Časomíra při jeho jízdě se zastavila na čase 3:54,46.  Dnešní tréninkové jízdy díky počasí skončily dříve, než jsme očekávali a nyní už se vše připravuje na zítřejší závod.  Jste srdečně zváni na 40. ročník Mistrovství Evropy Ecce Homo!

Sdílet