Filipa Salače čeká šestá řada

Druhým dnem pokračoval letošní šestý podnik světového šampionátu silničních motocyklů MotoGP na okruhu ve italském Mugellu. Na trať opět vyjel v kategorii Moto3 Filip Salač, český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky. Na programu byl dnes poslední volný trénink a kvalifikace. Ve třetím volném tréninku byl Salač dvanáctý a postoupil tak přímo do Q2. V té obsadil osmnácté místo a zítra odstartuje z šesté řady.

Poslední trénink se Filipovi podařil a dvanácté místo znamenalo přímý postup do Q2.  „Ve třetím volném tréninku jsem měl super pocit s motorkou a postoupil jsem přímo do Q2, ale měl jsem trochu štěstí, protože v rychlém kole jsem udělal chybu v posledním sektoru a ztratil tam nějaký čas. Naštěstí to vyšlo,“ oddechl si Filip po posledním volném tréninku.

Kvalifikaci bohužel poznamenalo čekání na jejím začátku a velmi těžký pád Švýcara Jasona Dupasquiera, po kterém byla předčasně ukončena červenými vlajkami. Filip tak bohužel nestihl dokončit své rychlé kolo a odstartuje jako osmnáctý. Důležité však nyní je, aby byl jeho soupeř, pro kterého musel přiletět vrtulník záchranné služby, v pořádku. „V kvalifikaci se opět první čtyři minuty čekalo, než někdo vyjede. Už jsem byl rozzlobený a řekl jsem, že jedu sám na jednoho kolo, protože jsem měl jen jednu sadu pneumatik na kvalifikaci. Dal jsem tedy jednoho kolo abych se trochu rozjel, ani jsem ho nedokončil, protože jsem jel rovnou přezout na nové pneumatiky. Pak jsem se dostal do skupinky, kde se jelo fakt pomalu, alespoň podle času sektorů, které mi ukazuje motocykl. Jedno kolo jsem tedy počkal a všechno vsadil na poslední kolo. Ale nevyšlo to, první sektor se mi povedl, druhý jsem měl snad nejrychlejší ze všech a měl jsem to skvělé připravené na slip stream za Binderem a Antonellim, ale pak přišel velký pád Dupasquiera a s ním červená vlajka. Zítra tedy budu startovat z osmnáctého místa, ale myslím si, že tady Mugellu to ztracené není. Kdo zde viděl předchozí závody kategorie Moto3, ví, že vedoucí jezdce před cílovou rovinou může být na jejím konci klidně dvacátý. To tady není nic neobvyklého. Já se na zítřek těším, bude to určitě boj ve velké skupině a teď se tady hlavně všichni modlíme, aby byl Dupasquier v pohodě,“ neskrýval obavy o svého soupeře český zástupce.

Osmnáctá pozice není pro Filipa nejlepším výsledkem, pokud si ale zachová rychlost z posledního závodu v Le Mans, bodované pozice ho jistě neminou. Čeští fanoušci mohou závod sledovat zítra od 11:00 hodin našeho času. Kdo nemůže závod sledovat, dozví se výsledek českého reprezentanta s jeho exklusivním komentářem na facebooku Czech Motorsport.

 

Sdílet