Filip Salač v prvním tréninku devátý

Dnes odstartoval volnými tréninky program šestého závodu letošního seriálu MotoGP, který se odehraje na italském okruhu Mugello. Nechybí zde ani kategorie Moto3 se stájí Rivacold Snipers Team, jejímž jezdcem je také český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky Filip Salač. Ten zahájil víkend devátým místem v dopoledním tréninku, odpoledne zajel osmnáctý nejrychlejší čas.

Ráno čekala na jezdce kluzká trať a jezdci museli být opatrní. Český reprezentant zaznamenal v prvním volném tréninku čas 1:58,811 a získal tak devátou příčku. „V prvním tréninku hned po výjezdu byl grip na trati hodně nízký. První dva výjezdy byly velmi opatrné, než se to nagumovalo. Opravdu to hodně klouzalo. Při třetím výjezdu jsme nasadili měkké pneumatiky a bylo to dobré, jen jsem jel zase sám, takže jsem trochu ztrácel na TOP speed i v rychlých zatáčkách bez slip streamu, ale pocit byl dobrý,“ zhodnotil první volný trénink Salač.  

Před druhým tréninkem potřeboval Filip vyřešit jeden problém. Teplé počasí v Itálii a kvetoucí příroda v okolí okruhu mu způsobovala alergickou reakci. Do odpolední části dnešního dne se to naštěstí podařilo vyřešit a výsledkem bylo osmnácté místo. Přestože se jedná o propad oproti prvnímu tréninku, český jezdec hodnotí pátek pozitivně. „Trápil jsem se docela dost s alergií, protože teď v Mugellu všechno kvete, naštěstí do druhého volného tréninku mi zabraly prášky a bylo to lepší. Také grip byl o dost lepší než ráno, ale i tak jsme změnili taktiku. Usoudili jsme, že zítra bude grip největší, a tak jsme na konci tréninku nedávali dobré měkké pneumatiky na zajetí rychlého kola. Zvolili jsme tvrdou směs a cítil jsem se na ní docela dobře. Myslím si, že jsem byl s Mignem jediný, a i přes nějakou chybu nebyl čas úplně špatný. Taky jsme měli problémy s převodovkou. Jednička a dvojka mi padala do falešného neutrálu, na zítra tedy musíme vyměnit motor. Už se těším, myslím si, že to půjde, protože pocit mám fakt dobrý,“ okomentoval druhou část dne optimistický Salač.

Páteční program je tedy pro jezdce kategorie Moto3 minulostí. Zítra dopoledne se rozhodne o přímých postupujících do Q2, ostatní jezdci budou muset zabojovat v Q1. Jaké místo na gridu český zástupce získá pro start do nedělní velké ceny, to se dozvíme v sobotu odpoledne.

Sdílet