Jubilanti: Vladimír Chomát slaví 70

Právě dnes se v roce 1951 narodil Vladimír Chomát, obětavý autoklubák, od roku 2019 předseda Asociace caravan clubů Autoklubu ČR. Ve výkonném výboru Asociace působí už od roku 2008. Jak sám říká, jako býk, znamení, ve kterém se narodil, jde pořád dopředu. „Byl jsem vždy a zůstanu obyčejným klukem. Rád naslouchám od dětství příběhům a zkušenostem starších lidí. A vždycky jsem se snažil pomáhat druhým,“ shrnuje oslavenec svůj přístup k životu.

Odjakživa ho to táhlo k motorismu. Jako patnáctiletý kluk propadl každodennímu prohánění jeho prvního motocyklu Mopedu po příkopech a mezích, až to skončilo rozlomením rámu. Později začal brigádně pracovat v motodílně. „To mi hodně dalo. Začal jsem jezdit na pár let motokros. Asi v roce 1972 jsem závodění definitivně ukončil a postupně přetavil svůj zájem o motorismus do karavanismu a cestování,“ vzpomenul Vladimír Chomát.

Na konci sedmdesátých let přestavěl dodávku Barkas na první „bydlík,“ ve kterém byla veškerá výbava potřebná k cestování, včetně WC. Jak se však rodina rozrůstala o děti, došlo na další automobil Škoda 1203 (viz foto). A opět od píky veškerou práci dělal sám, vzhledem k tehdejším podmínkám trvala dva roky. „V devadesátých letech už byly jiné možnosti, a tak jsem neustále vylepšoval svůj vozový obytný park,“ připomenul Vladimír Chomát. Třináct let pak aktivně působí ve výkonném výboru Asociace caravan clubů pod hlavičkou Autoklubu ČR, od roku 2014 ho reprezentuje v evropské organizaci Comité Rallye Europe a v roce 2019 byl zvolen předsedou Asociace.

Jeho srdce bije pro klubovou činnost: „Nejdříve se sám sebe ptej, cos udělal pro Autoklub a další kluby a pak se ptej, co ti Autoklub dá.“ V práci pro Autoklub ČR realizuje i svůj vrozený zájem o druhé. V poslední době se například snaží pomáhat kolegům z Asociace zdravotně postižených motoristů AČR, a to jak zkušenou radou, tak i zajištěním cen na Memoriál Jiřího Bergera.

„Děkuji Vláďovi za všechno, co pro Autoklub České republiky dělá. Obětavost, píle a zapálení pro věc je jeho hnacím motorem, moc si vážím, jak klubovými aktivitami žije a srší nápady. Vláďo, všechno nejlepší, mnoho zdraví a energie!“ popřál za Autoklub ČR prezident Jan Šťovíček.

 

Sdílet