55. Rallye Šumava Klatovy pro Kopeckého s Hlouškem

Prvenství na druhém podniku SONAX Mistrovství České republiky v rally vybojovali v Klatovech Janové Kopecký s Hlouškem, v dramatickém finiši uhájili stříbrnou pozici Černý s Černohorským před Marešem a Buchou. Všechny tyto posádky soutěžily s vozy Škoda Fabia Rally 2 evo. Peugeot Rally Cup se stal kořiští dvojice René Dohnal – Roman Švec. Soutěž provázelo pěkné počasí v kombinaci s krásnými rychlostními zkouškami, některé z nich pořadatelé zařadili do programu po mnoha letech. 

V první etapě se zrodilo překvapení hned v úvodu. Tradiční vstupní rychlostní zkoušku na Klatovském okruhu ovládla mladá dvojice Dominik Stříteský – Danny Persein. Mladý Moravan byl v bitvě vozů Škoda Fabia R5/Rally2 o pár desetinek vteřiny svižnější než zkušenější piloti Jan Kopecký, Filip Mareš či Jan Černý, mezi tuto škodováckou trojici se vklínil pouze ostřílený obhájce šumavského prvenství Václav Pech s vozem Ford Focus WRC. Na dalších rychlostních zkouškách už se pořadí poněkud „uklidnilo“ a po předposlední vložce dne vedl se solidním náskokem Jan Kopecký před Václavem Pechem, Janem Černým a Filipem Marešem. Samotný závěr etapy ale poté přivodil další vrásky na čele úřadujícího domácího šampióna Václava Pecha, kterého technické potíže stály čtyřminutovou ztrátu a ztrátu nadějí na obhajobu šumavského prvenství. Plzeňskému závodníkovi a jeho spolujezdci Petru Uhlovi tak po sobotě dýchali na záda také lídři kategorie 2WD, Jan Dohnal a Ivo Vybíral s vozem Renault Clio S1600.

Druhá etapa závodu přinesla velmi dramatické bitvy. Vedoucí příčku ze soboty bez potíží uhájilo duo Jan Kopecký – Jan Hloušek, naopak o druhou pozici se odehrával velmi vyrovnaný boj do posledního metru závodu. Přes velký tlak dua Filip Mareš – Radovan Bucha nakonec uhájila stříbro posádka Jan Černý – Petr Černohorský, jejich vzájemné klání však rozhodly pouhé tři desetiny vteřiny. Všichni tři nejrychlejší i piloti zbylých vozů první osmičky konečného pořadí absolvovali soutěž s vozy Škoda Fabia R5/Rally2. Obhájci prvenství i mistrovského titulu Václav Pech s Petrem Uhlem se po sobotních potížích s turbodmychadlem propadli do druhé desítky pořadí, velmi dobrým výkonem na tratích druhého dne se dokázali posunout až na konečnou devátou příčku. Ve vyrovnané bitvě dvou Dohnalů o post nejlepšího pilota vozu s jednou poháněnou nápravou se lépe dařilo Janovi s vozem Renault Clio S1600, který soka Reného s Peugeotem 208 Rally4 překonal o necelých dvacet vteřin. Ten se stal vítězem Peugeot Rally Cupu, před Štefanem a Brožem. Celou soutěž zdárně dokončilo 61 posádek soudobých vozů.

 

Sdílet