Jubilanti: Ledařský král Milan Špinka slaví 70

Před sedmdesáti lety se právě dnes v Pardubicích narodil Milan Špinka, jeden z nejúspěšnějších československých sportovců vůbec. Už tehdy se dalo předpokládat, že Milan usedne na plochodrážní motorku. Narodil se totiž pardubickému plochodrážníkovi Miloslavu Špinkovi a dokonale se potatil. Sbíral úspěchy na ledové ale i klasické ploché dráze a svými výsledky dokázal svého otce překonat.

Jedním z prvních motocyklů, který vyzkoušel, byla ČZ 175. „Čízu mě tenkrát věnovala teta Marta. To byla maminka Evžena Erbana, který je mým bratrancem,“ připomněl Špinka. Když přešel na učení do divišovské Jawy, plochá dráha ho okouzlila ještě více.

Kariéru zahájil v roce 1969 nástupem do Rudé hvězdy, kde absolvoval i vojnu. Mezi nejlepší údobí tohoto talentovaného závodníka patří bezesporu rok 1973, kdy se dostal do finále mistrovství světa na ledové ploché dráze a získal bronzovou medaili. Do finále naskočil i v rámci dlouhé ploché dráhy a sezónu zakončil nejlépe, jak mohl. Na domácím oválu zvládl vyhrát prestižní Zlatou přilbu, prestižní a velmi ceněnou trofej.

„Vyhrát Zlatou přilbu pro mě znamenalo opravdu hodně. Můj otec jezdil taky plochou dráhu, ještě poválečnou Zlatou přilbu, která se jezdila na dostihovém závodišti. Chtěl ji moc vyhrát. V roce 1961 dojel třetí, pak se ještě dostal do finále, ale vždy ho zradila technická závada. Že jsem vyhrál přilbu, znamenalo více pro tátu než pro mě. On pro plochou dráhu žil. Dodneška mě mrzí, že jsem ji nedal tátovi na hlavu, když jsme jeli čestné kolečko,“ zavzpomínal na zisk Zlaté přilby jediný rodák přímo z Pardubic.

V následujícím roce 1974 se stal mistrem světa v ledové ploché dráze. Bylo tomu tak ve švédském Nassjö. Následovala léta vzestupů a pádů. Vytrvalý závodník ukončil svou kariéru v průběhu sezóny 1985.

A co vlastně dělá úspěšný reprezentant v této době? „Když se jezdí, tak chodím na plochou. V roce 2013 jsem odešel do důchodu a místo po mně přebral Tomáš Topinka. Já jsem si kousek od Dobříše koupil chalupu. Jsem tu spokojený, máme tu pejska, garáže a užívám si důchodu. Stále je co řešit, dělat věci v garáži, starat se o pejska a tak…“ odpověděl s úsměvem stále aktivní Milan Špinka, nyní člen Klubu závodníků veteránů Autoklubu ČR. Za své sportovní úspěchy byl v roce 2017 oceněn nejvyšším oceněním Autoklubu České republiky Granátový lev.

Foto: Východočeské muzeum v Pardubicích, archiv Milana Špinky

 

Sdílet