Viceprezident FIM Europe Jiří Šitina informuje

Poprvé za účasti nově zvoleného viceprezidenta Jiřího Šitiny se formou online konference konalo zasedání Řídící rady (Management Council) Mezinárodní evropské motocyklové federace. FIM Europe sdružuje 47 národních federací a 6 regionálních motocyklových svazů. Zvolení Jiřího Šitiny viceprezidentem kontinentální federace na posledním Valném shromáždění bylo nesporným diplomatickým úspěchem a posílením pozice České republiky.

„Řídící rada a celý FIM Europe pozorně sleduje situaci v jednotlivých zemích v souvislosti se startem sezóny, kterou stejně jako vloni ovlivňuje nepříznivá epidemická situace. V tuto chvíli jsou publikovány kalendáře všech disciplín, ale uvědomujeme si, že v závislosti na aktuálních opatřeních jsou možné změny, na které budeme nuceni reagovat,“ podotkl Jiří Šitina.

Management Council otevřel otázku hluku na a v okolí motokrosových tratí. FIM Europe se situací intenzivně zabývá, spolupracuje s FIM ve všech aktivitách týkajících se snížení hlukové zátěže a zároveň odesílá jednotlivým federacím dotazník ke zjištění stavu v jednotlivých zemích. Dále byla řešena otázka otázku minimálního počtu účastníků nebo minimálního počtu účastnických zemí pro uznání statutu mistrovství Evropy, jak prozradil Jiří Šitina, téma se bude řešit v rámci následujících zasedání.

„Jsem rád, že vedení FIM Europe vyzdvihlo nutnost pořádání závodů juniorských tříd EMX65 a EMX85 včetně odjetí finále. Vloni byl šampionát kvůli koronavirové pandemii bohužel zrušen. Ale také letos je pořád složité pořádat závody podle původního kalendáře. Proto jsou otevřené možnosti přeložení na pozdější termíny,“ ozřejmil Jiří Šitina. Připomeňme, že předloni člen ACCR Czech Talent Teamu Vítězslav Marek vybojoval v pětašedesátkách na domácí půdě v Lokti nad Ohří evropský titul.

V loňském roce se měl konat kongres FIM Europe v Praze, kvůli koronaviru byl bohužel zrušen. Letošní konání v Bělehradě je zatím v jednání, ve hře je účast bez omezení, částečně osobně i online nebo úplně online, o vybrané variantě se rozhodne do 7. května 2021.

Zajímavostí byla prezentace aktivit Federazione Motociclistica Italiana v oblasti elektrokol, která zažívají obrovský boom. V Itálii se již konají tři oddělené šampionáty: E-Bike Cross, E-Bike Enduro a E-Bike Urban. FIM Europe bude situaci sledovat a vyhodnotí, jak a jestli se bude závodů ebiků aktivně účastnit.

Foto FIM Rebecca Bowring

Sdílet