Češi přivezli medaile z prvního evropského podniku v enduru

První podnik mistrovství Evropy byl odstartován v italském městečku Colle di Tora v sobotu 17. dubna. Na start se postavilo celkem 132 jezdců, které čekaly dva dny závodění. Bohatou českou výpravu tvořilo 21 jezdců, mezi nimi samozřejmě nechyběli čeští reprezentanti včetně člena ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky Kryštofa Koubleho.  

První den jezdcům přálo počasí, i když ranní teplota nebyla typicky italská a teploměry ukazovaly okolo šesti stupňů, rychlostní zkoušky byly oproti páteční prohlídce suché. První tři jezdci byli odstartováni v devět hodin a v minutových intervalech následovali jejich soupeři dle určeného pořadí. Úvodní endurový test nejrychlejší jezdci zajížděli pod devět minut, do časové kontroly, která byla i se servisem, si jezdci najížděli šest až osm minut. Bylo tak dost času na údržbu motocyklů, doplnění paliva a občerstvení.

Poté následoval přejezd místním terénem na extrém test. Tento test byl poměrně krátký a jezdci ho zajížděli okolo dvou minut. Třída Women tento test neabsolvovala v žádném kole, poslední měřenou rychlostní zkouškou byl cross test, který nejrychlejší jezdci zajížděli pět a půl minuty. Na jedno kolo byl čas okolo dvou hodin a jela se tři kola. Po páté hodině začalo depo ožívat, jezdci najížděli do tzv. prefinishe. Jedná se o patnáct minut dlouhý interval, ve kterém jezdci musejí stihnout vyměnit pneumatiky a provést celkovou údržbu stroje, aby vše bylo připraveno k nedělnímu startu. Pořadatel zde přidal dvě minuty, neboť časová kontrola byla od depa vzdálena.

Z českých jezdců si nejlépe vedl Kryštof Kouble, který ve své třídě Junior 2 obsadil druhé místo a v absolutním pořadí místo osmé. Druhým nejlepším jezdcem byl Jaromír Romančík, který získal ve třídě Over 2. místo a v absolutním pořadí místo dvanácté. Třetím nejlepším českým jezdcem byl Matěj Škuta, který si ve třídě Youth vyjel sedmé místo. Evropský podnik je dvoudenní, a tak výsledky ovlivní nedělní soutěž.

Druhý den evropské soutěže v italském městečku Colle di Tora byl za slunečného počasí odstartován v devět hodin. Nikdo by při pohledu na modrou oblohu nevěřil, že se má během dne počasí pokazit a přijde slibovaný déšť. Italské středohoří není daleko od moře a počasí v této části země je velice proměnlivé. Změna počasí měla přijít ve třetím kole. Pořadatel již měl připravenou variantu v případě silného deště. Jezdci by vynechali ve třetím kole extrém test i závěrečnou část přejezdu místními horami a pokračovali by po cestě do cíle.

Ve druhém kole se obloha zatáhla a pomalu se schylovalo k dešti. Na extrémním testu posledním jezdcům začalo lehce pršet. Na cross testu polovina startovního pole dojela za sucha, ale od třídy 250 4t až po ženy už hodně pršelo. Časy na testech se pro tyto jezdce značně zpomalily. Po tomto testu nechal pořadatel trať beze změny a podle slov jezdců, kteří přijížděli do cíle to bylo hotové peklo. Nad depem se prohnala bouřka, ale v kopcích se přehnala sněhová vánice a během chvilky byla trať bílá. Kluzký kamenitý horský terén tak uvěznil několik závodníků, kteří byli odkázáni na vzájemnou pomoc ve výjezdech, aby se společnými silami dostali do cíle. Z českých zástupců vybojoval Jaromír Romančík 2. místo v kategorii Over 250, Kryštof Kouble veze domů stříbro v rámci kategorie Junior 2, bronz získal Jiří Hádek v Over 250 2t a druhé místo si připsal také Matyáš Chlum v rámci Junior 1.

Do třetího kola již pořadatel jezdce nepustil. Ještě dvě hodiny po dojetí nebyli v cíli někteří jezdci a pořadatelé je stahovali z hor. Druhý podnik mistrovství Evropy se jede na začátku srpna v České republice, a to konkrétně v západočeských Plasích.

 

Sdílet