Filip Salač druhý v prvním tréninku

Po týdenní pauze je tady třetí závod letošního seriálu MotoGP, který se odehraje na Algarve International Circuit v Portugalsku. Nechybí zde ani kategorie Moto3 se stájí Rivacold Snipers Team, jejímž jezdcem je také český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky Filip Salač. Tomu se dnešní den celkem podařil. V úvodní volném tréninku byl druhý, odpoledne kartami zamíchal déšť a výsledkem bylo šestnácté místo pro českého zástupce.

První trénink vyšel Filipovi skvěle. Na mokré trati zaznamenal čas 1:57,025 a s ním krásnou stříbrnou pozici. Naznačil tak svůj potenciál na okruhu, který v loňském roce musel po pádu ve Valencii vynechat. „Ráno byla v prvním tréninku trať částečně mokrá, taková flekatá a hodně to klouzalo na těch mokrých flekách. Podmínky byly těžké, ale hodně mě to bavilo, snažil jsem se hledat optimální stopu. Nakonec jsem si nějakou našel, trénink jsem dokončil druhý o pět setin za vítězem. To nebylo špatné, dobrý začátek,“ neskrýval spokojenost Salač.

V průběhu druhém tréninku se pohyboval těsně za hranicí první desítky pořadí. V poslední čtvrt hodině se na trať spustil déšť a pořadatelé vyhlásili sníženou přilnavost. V poslední desetiminutovce tak trať zela prázdnotou. Jezdci se stáhli do boxů a čekali, jak se situace vyvine. Filip tak neměl prostor pro zrychlení a obsadil šestnáctou pozici. „Ve druhém tréninku to opět docela klouzalo, ten grip tady v Portimão je docela nízký, protože tady teď tři dny pršelo a než se to zase nagumuje, bude to chvíli trvat. Byl to těžký trénink, vyjel jsem na jetých tvrdých pneumatikách z prvního tréninku a v plánu bylo nasadit nové měkké pneumatiky ke konci tréninku, abychom zajeli slušné kolo s ohledem na druhou kvalifikaci. Druhý výjezd jsem jel opět na těch tvrdých a zlepšil jsem se na 1:50,9. To bohužel nestačilo, když jsem zajel na výměnu pneumatik, začalo pršet. Nestihl jsem tedy zajet, na rozdíl třeba od Rodriga, rychlý čas na měkké sadě. Dost mě to mrzí, protože jsem ten čas zajel sám a pocit byl docela dobrý. Teď se modlím, aby přes noc nepršelo, protože kdyby byl zítra trénink mokrý, neměl bych šanci na přímý postup do Q2. Měl bych to zase o to těžší, ale uvidíme. Nastavení motorky je docela dobré, těším se na to,“ okomentoval odpolední trápení s počasím český talent.

Filipovi tak momentálně nenáleží postupová pozice a v zítřejším třetím volném tréninku ještě bude muset zabojovat. Snad mu bude přát štěstí v podobě suché trati. Cílem bude samozřejmě přímý postup do Q2, který se Salačovi v letošní sezóně bohužel ještě nepodařil. Jakou pozici si český zástupce vybojuje pro start do nedělní velké ceny, to se dozvíme zítra touto dobou.

Sdílet