Životní závod zkazila Salačovi kolize

V neděli 4. dubna vyvrcholila závodem TISSOT Grand Prix of Doha, letošní druhý podnik světového šampionátu silničních motocyklů MotoGP. V závodě nechyběl v kategorii Moto3 Filip Salač, český reprezentant a člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky. Tomu se příliš nevydařila sobotní kvalifikace a startovat musel z patnácté pozice. V závodě jel skvěle, několikrát vedl, ale ve třináctém kole bohužel po kolizi se Sasakim upadl a závod nedokončil.

V dopoledním warm-upu český zástupce zaznamenal čas 2:07,453 a s ním celkovou čtrnáctou pozici. „Ráno ve warm-upu jsme zkoušeli motorku trochu snížit na předku, ale nefungovalo to tak, jak bychom chtěli. Na závod jsme to tedy vrátili na náš původní setting,“ okomentoval Salač dopolední část dne. V závodě měl Filip, stejně jako minulý víkend, skvělý start. Rychle se posouval polem vpřed a postupně se propracoval až do čela závodu. Slip stream na rovině v každém kole silně zahýbal pořadím. Český jezdec však po logickém propadu z čela vždy dokázal v technických částech poskočit před své soupeře. Zlom přišel ve třináctém kole. Filip ve druhé zatáčce po kontaktu s jezdcem týmu Red Bull KTM Tech 3 Ayumu Sasakim upadl a závod tím pro něj skončil.

Měl jsem docela dobrý start a během pár kol jsem se dostal na první místo. Poprvé v životě jsem vedl závod mistrovství světa, což je super! Snažil jsem se tlačit, nedal jsem nikomu ani metr, vždycky jsem se snažil jít dopředu. Jel jsem agresivně, chtěl jsem pořád být vpředu, tak jak to má být. Pak mi došlo, že je to zbytečné, protože závod bude ještě dlouhý, tak jsem si chtěl hlídat pozici okolo pátého místa. To se mi dařilo, ale pak přišel kontakt s jedním ze soupeřů. Myslím si, že to byl Sasaki, předjížděl jsem ho venkem. On jede stylem, že má hlavu nad motorkou a musel mě vidět, protože já jsem kontroloval jeho přední část motocyklu a on to najednou odrovnal. Myslím si, že to udělal schválně. Samozřejmě budou lidé, kteří řeknou, že důvodem bylo to, že jsem jel venkem. Byl to super závod, jsem spokojený. Motorka jela fantasticky a měla na vítězství. Měl jsem to dneska pod kontrolou a myslím si, že jsem všem ukázal, že na to mám, když motorka funguje. Jsem opravdu rád, musíme takto pokračovat v sezóně dál a bude to super. Děkuji všem za podporu,“ zhodnotil dnešní závod český reprezentant.

Filip Salač tak má po druhém závodě stále tři body, ale také vědomí, že se dokáže pohybovat na absolutní špičce kategorie Moto3. V dalších závodech se tak rozhodně máme na co těšit. Nabyté zkušenosti a sebevědomí může Filip zúročit již za dva týdny v portugalském Algarve.

Sdílet